Afvalputje van de afdeling

Nederlandse werknemers gelden als assertief. Toch hebben velen moeite om ‘nee’ te zeggen. Maar wie vaak ‘ja’ zegt, wordt het afvalputje van de afdeling. De reden dat werknemers toch vaker ‘ja’ zeggen terwijl ze ‘nee’ denken heeft alles te maken met angst. Angst om de relatie met de ondergeschikte, directe collega of de baas te verstoren. Wat doet u als er gevraagd wordt om een vervelende klus uit te voeren waar u eigenlijk geen zin heeft?

Veel werknemers zijn bang om nee te zeggen omdat ze een ongunstige beoordeling vrezen, maar vooral ook omdat ze bang zijn de volgende keer zelf een ‘njet’ als antwoord te krijgen. Ze willen aardig gevonden worden omdat ze ervan uitgaan dat dat gunstig is voor hun carrière en zeggen daarom vaker ja dan ze zouden willen.
Uit onderzoek blijkt echter dat werknemers dat zij hun nee overschatten. Mensen die nee zeggen zijn daar nog lang mee bezig terwijl managers die nee als antwoord krijgen dat over het algemeen snel vergeten zijn. Ja-zeggers krijgen dan ook niet veel meer waardering als nee-zeggers. Ja-zeggen als je nee bedoelt, kost onnodig energie en verlaagt het zelfbeeld. Logisch toch? Gewoon nee is voldoende, heeft zelden invloed op de waardering en je voelt je er een stuk prettiger bij. Doen dus!

Lees ook:Ook FNV huiverig voor Balkenende III
Lees ook:‘Ontslagen werknemer half jaar doorbetalen’
Lees ook:Groot tekort aan arbeidskrachten in Limburg
Lees ook:Nachtmerries na langdurige pesterijen
Lees ook:Ontslagrecht blijft bron van conflict in kabinet

Eén reactie op “Afvalputje van de afdeling

  1. meike

    hm wel handig dat de werkgever het snel weer vergeten is. En doet hij dat niet.. dan is het ook geen goede werkgever. Tenslotte snap ik wel dat mensen sommige dingen gewoon écht niet doen willen…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.