Nachtmerries na langdurige pesterijen

Dit is geen bericht over kinder- of pubergedoe op een school maar een serieus bericht over een werknemer die jarenlang en stelselmatig werd gepest door zijn collega's. En bedenk daarbij dat we leven in 2008 en dat een werkgever er naast staat en de andere kant opkijkt als één van zijn werknemers getreiterd wordt, vernederd wordt, genegeerd wordt. En waarom? Omdat ie homo is.

Dat is zijn 'misdrijf'. Het resultaat van die pesterijen? De betrokken man zit thuis. Volledig afgekeurd. Geplaagd door nachtmerries. Onvoorstelbaar? Lees en huiver mee.

In behandeling voor alle geestelijke schade. Nog steeds – en het is al jaren later – ’s nachts wakker worden door nachtmerries. Iemand met oorlogstrauma’s? Integendeel, de persoon in kwestie werkte jaren als postbode in Naaldwijk, voor wie keffende honden de ergste vijanden zouden moeten zijn. Het feit dat hij homo is, blijkt in de 21ste eeuw echter nog steeds voldoende aanleiding om op de werkvloer te worden weggepest en er geestelijk aan onderdoor te gaan. 

Een nu 42-jarige Hagenaar was zeventien jaar in dienst van wat nu TNT Post heet. In 2006 werd hij ontslagen, nadat hij de twee jaren ervoor ziek thuis had gezeten – ziek vanwege de dagelijkse discriminerende opmerkingen van zijn naaste collega-postbodes. Ondertussen is hij volledig afgekeurd. Ook leidinggevenden grepen niet in. 'Ik heb ze vaak zien toekijken en meelachen,' zegt hij. Al die tijd, vanaf 1989, had hij op het postkantoor in Naaldwijk gewerkt en de post in (het) Westland bezorgd.

Hij voelde zich niet thuis in de sfeer op de werkvloer die hij beschrijft als ‘macho en een mannencultuur’. Dat werd vanaf 2002, zegt hij, alleen maar erger toen hij eindelijk durfde te bekennen homo te zijn. 'Ik werd gediscrimineerd en dacht: als ik openlijk voor mijn geaardheid uitkom, zullen ze wel meer rekening met mij houden.’ Niet dus. De pesterijen namen alleen maar toe en bestond onder andere uit negeren en uitsluiten. Uit het dagelijks moeten aanhoren van grappen over homo’s. ‘Hé homo’ of ‘mietje’ was normaal als aanspreektitel. Je wordt vernederd. Als hij per ongeluk in de weg liep, zeiden ze: ‘Kun je niet uitkijken, vieze flikker.’

Pas vorige week gloorde er eindelijk een lichtpuntje voor de voormalige postbezorger. De Commissie Gelijke Behandeling oordeelde dat bij TNT Post inderdaad sprake was van discriminatie. De commissie deed vorige week de uitspraak dat de nu 42-jarige postbode jarenlang stelselmatig is gediscrimineerd op het Naaldwijkse postkantoor. De Hagenaar, die sinds 1989 postbode was in (het) Westland en later Den Haag, is blij dat het hoge woord eruit is: collega’s discrimineerden hem vanwege zijn seksuele geaardheid. Is die erkenning een opluchting voor hem? Ja, is zijn antwoord. Maar echt veel schiet hij er niet mee op. Zijn baan krijgt hij niet terug. Hij houdt zich schuil voor de buitenwereld als een bang vogeltje. Het vertrouwen in mensen is weg.

2008. Nederland. Ziek, beschadigd, afgekeurd en inmiddels dus werkeloos. Omdat je homo bent. Het is Godgeklaagd…

Lees ook:Staking postkantoren niet indrukwekkend
Lees ook:Bekeuringen toch voor eigen rekening?
Lees ook:Modern ondernemerschap: ontslag per sms
Lees ook:Ontslagen wegens arbeidsongeschiktheid dalen spectaculair
Lees ook:WAO: de adder onder het gras

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.