Sollicitatiegesprek: een handleiding voor ondernemers

Op werkwijzer.blog bespreek ik over het algemeen zaken die te maken hebben met werknemers, alhoewel ook zzp- en uitkeringszaken aan de orde komen. Deze keer draai ik het om, en wil ik het hebben over de sollicitatiehandleidingen voor ondernemers die her en der op internet te vinden zijn. Ik heb daarnaar gezocht om dat ik er van uitging dat in die handleidingen interessante tips voor sollicitanten te vinden zouden zijn. Maar helaas, de creativiteit van het gemiddelde advies is onder de maat als je het mij vraagt. Weinig nieuws onder de zon, al wil ik u de belangrijkste ondernemerstips niet onthouden.Bereid je als sollicitant voor door een goed antwoord te kunnen geven op de volgende vragen – want dit lijstje kom je vaak tegen:

• Wat spreekt u aan in deze functie?
• Waarom denkt u dat u geschikt bent voor deze functie?
• Wat wilt u bereiken?
• Wat zijn uw goede eigenschappen?
• Wat zijn uw slechte eigenschappen?
• Hoe gaat u om met conflicten?
• Waarom wilt u weg bij uw huidige werkgever?
• Deze vragenlijst vult u aan met de vragen die voortkomen uit het functieprofiel van uw vacature;
• En met de vragen die bij u opkomen na het lezen van de brief en het cv van de sollicitant.

Beetje plat allemaal. Ik zou van een sollicitant willen weten wat hij of zij denkt voor meerwaarde te hebben voor mijn bedrijf. Wat voeg je toe en waarom, dat zou ik willen weten. En ook hoe hij of zij een bepaald probleem zou aanpakken, of hoe of zij een bepaalde klacht zou opvangen en afhandelen. Dat zegt mij als werkgever duizend maal meer dan dit stompzinnige lijstje dat trouwens van deze site komt…

Lees ook:Tips voor solliciterende Hyvers
Lees ook:Achter de schermen van het UWV (deel 3)
Lees ook:Grootste sollicitatieblunders
Lees ook:Ziek melden via internet zorgt voor minder verzuim
Lees ook:Driekwart werkende Nederlanders droomt van een eigen bedrijf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.