Ziek melden via internet zorgt voor minder verzuim

Met hoge koorts en stramme spieren moeten Hema-medewerkers tegenwoordig op hun ziektedag alsnog achter hun computer schuiven om een vragenlijst in te vullen. Maar het resultaat is aanzienlijk: het ziekteverzuim bij het warenhuis is met meer dan de helft gedaald.

De zieke Hema-werknemer moet zich met een wachtwoord aanmelden bij een website. Vervolgens moet een vragenlijst worden ingevuld van zes tot zestig vragen, afhankelijk van de klachten.

Psychologische drempel
Online ziekmelden werpt volgens de bedenker een psychologische drempel op. De zieke medewerker blijft daarnaast verplicht om zijn chef te bellen. Die heeft dan inmiddels de verzuimmelding al gezien, wat volgens de bedenkers ‘een goed gesprek gemakkelijker maakt’.

Daarnaast zou de bedrijfsarts op grond van de antwoorden kunnen beoordelen of een patroon zichtbaar is. Zo kan worden ingegrepen als een werknemer arbeidsongeschiktheid dreigt te raken. Als dat laatste echt in de praktijk wordt toegepast en werknemers daardoor tijdig binnen een ziekteproces op een positieve manier worden begeleid, lijkt me dat een goed uitgangspunt. (Bron: Het Parool)

Lees ook:
> Ziekteverzuim binnen gezondheidszorg stijgt
> 'Werknemer moet ziekteverzuim zelf betalen'
> ‘Miljarden voor reïntegratie verdwenen’

Lees ook:Ontslagen wegens arbeidsongeschiktheid dalen spectaculair
Lees ook:Dubieuze praktijken van een arbo arts
Lees ook:Reïntegratie langdurig zieke naar ander werk weinig succesvol
Lees ook:Flinke toename jongeren met uitkering stoppen
Lees ook:Bedrijfsartsen slordig met privacy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.