Ambtenaren niet trots op werkgever

Werknemers bij gemeenten zijn minder trots op de organisatie waarvoor ze werken dan medewerkers in andere beroepsgroepen. De steeds grotere afstand tot de burger lijkt de belangrijkste boosdoener. Ook organisatorische onrust en ongeschikte leidinggevenden zijn oorzaken.

Dit blijkt uit recent medewerkersonderzoek van Effectory. “Grote reorganisaties hebben onrust en onzekerheid gebracht”, stelt Marc Sijtstra, directeur van Effectory. “Binnen gemeenten draaide het de afgelopen jaren vooral om het vergroten van de efficiëntie. Mensenwerk werd geautomatiseerd en veel afdelingen zijn uitbesteed aan commerciële aanbieders.”

Trots op de organisatie scoort bij gemeenteambtenaren met nog geen zes opvallend laag. Het landelijk gemiddelde in andere sectoren scoort bijna een vol punt hoger, namelijk een 6,7.

Managers langer in dienst
Ook leidinggevenden scoren bij gemeenten minder goed dan het landelijk gemiddelde. Volgens Sijtstra komt dat doordat gemeenten vaak minder snel ingrijpen wanneer een manager niet goed blijkt te passen bij zijn afdeling. “Uiteindelijk is dat jammer, want zowel de leidinggevende als zijn mensen worden daarvan niet gelukkiger. Binnen gemeenten blijven leidinggevenden veel langer op hun post dan in andere sectoren.”

De toekomst ziet Sijtstra, ondanks deze sombere berichten over het werken bij gemeenten, positief. “Na deze fase van reorganisaties verschuift de aandacht weer naar het optimaal bedienen van de burger. Het zal niet lang meer duren voordat zowel managers als medewerkers er weer gezamenlijk naar streven om hun gemeenschap zo goed mogelijk te bedienen.”

> Lees hier het persbericht

Lees ook:Werknemers uit nieuwe EU staten welkom
Lees ook:Waarom medewerkers hun baas haten
Lees ook:Werklozen weigeren ‘dwangarbeid’
Lees ook:Werk maken van reïntegratie
Lees ook:Reïntegratie langdurig zieke naar ander werk weinig succesvol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.