Aantal ontslagaanvragen daalt

Het aantal ontslagaanvragen bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en kantonrechters is in 2005 met 12 procent afgenomen in vergelijking met 2004. Vorig jaar vroegen werkgevers ruim 142.000 maal ontslag aan, in 2004 bedroeg dat aantal nog ruim 162.000. Dit blijkt uit de Jaarrapportage Ontslagstatistiek 2005 die minister de Geus van SZW naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Van de door het CWI verleende ontslagvergunningen ging het in 71% van de gevallen om ontslag om bedrijfseconomische redenen. Van de ontslagaanvragen liep 15 procent via de zogeheten verkorte procedure – destijds ingevoerd met de Wet flexibiliteit en zekerheid. Die procedure wordt toegepast als een werknemer bij bedrijfseconomisch ontslag geen bezwaar maakt.

De genoemde cijfers geven overigens een vertekend beeld van het totaal aantal beëindigde arbeidsovereenkomsten. Slechts 17 procent van de arbeidsrelaties die worden beëindigd loopt via CWI of kantonrechter. Ontslagen tijdens de proeftijd, op staande voet (wegens dringende redenen), van rechtswege (bijvoorbeeld bij afloop van een tijdelijk contract), met wederzijds goedvinden of door beëindiging van een uitzendcontract zijn niet in deze cijfers verwerkt. Het blijft dus altijd goed opletten met cijfers en statistieken: uiteindelijk zijn er in 2005 naar schatting ruim 835.000 arbeidsovereenkomsten beëindigd. En dat zou toch echt een heel ander beeld oproepen in het persbericht van De Geus…

Lees ook:Oudere werkloze is kansloos
Lees ook:Laagterecord aantal werkzoekenden
Lees ook:Pesten: een vak apart
Lees ook:Werkloosheid daalt vooral onder vrouwen
Lees ook:Ontslagen wegens arbeidsongeschiktheid dalen spectaculair

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.