Vrouwen moeten zelf harder vechten voor carrière

Agnes Jongerius wil een wettelijk quotum voor vrouwen in topfuncties, zodat vrouwen over vier jaar veertig procent van die functies bekleden. “In Noorwegen is ook pas resultaat geboekt nadat het land een quotum had ingevoerd”, stelt de FNV-voorzitter.

“Verder dan het middenmanagement komen veel vrouwen niet”, zegt Jongerius in een interview met de Volkskrant. De FNV-voorzitter wil bedrijven daarom een quotum geven.

Blanke mannencultuur
“Volgens de theorie van organisatiepsycholoog Moss-Kanter moet minimaal dertig procent van de groep bestaan uit ‘anderen’ om dit te doen”, zegt Jongerius in de Volkskrant. “Dus je hebt minimaal dertig procent vrouwen in de top nodig, wil je de bestaande blanke mannencultuur veranderen.”

Minister Donner van Sociale Zaken ziet niets in het voorstel van de FNV-voorzitter. “Dat leidt tot overspannen verwachtingen die niet waar te maken zijn, en dat werkt alleen maar averechts”, zei de minister in het radioprogramma De Ochtenden.

Spanje en Denemarken
In Noorwegen moeten sinds januari vier op de tien topbestuurders van beursgenoteerde ondernemingen vrouw zijn. “Noorwegen laat zien dat het werkt”, zegt Jongerius. “Ook Spanje en Denemarken nemen hier een voorbeeld aan. Ik zie geen reden waarom wij het ook niet kunnen proberen.”

Onzeker
Inderdaad misschien wel het proberen waard. Maar ik denk dat er vooral ook een taak ligt voor vrouwen zelf. Zoals ik eerder in een artikel op dit themablog schreef, hebben vrouwen vaak meer moeite met zakelijke onderhandelingen dan mannen.

Ook hebben vrouwen misschien wel meer moeite met ellebogenwerk dan mannen. Want durven vrouwen zichzelf aan te dragen als er een hoge functie vrijkomt? Of zijn ze daarvoor vaak met een te bescheiden of onzekere houding opgevoed? Eerder deze maand bleek in elk geval uit onderzoek dat het zelfvertrouwen van Nederlandse topvrouwen te wensen overlaat.

Een ander probleem is dat veel vrouwen parttime willen werken. En met een deeltijdbaan is het moeilijk om indrukwekkend carrière te maken.

Lees ook:
> Mannen verdienen meer: vrouwen doe er wat aan!
> Weinig zelfvertrouwen onder top-vrouwen
> Kinderen niet de reden dat vrouwen parttime werken
> Universiteiten willen meer vrouwen in de wetenschap
> Weinige vrouwen aan de top vaak andere nationaliteit
> GroenLinks wil meer vrouwelijk ondernemers
> Een slimme meid behoudt haar meisjesnaam
> Werkloosheid daalt vooral onder vrouwen

Lees ook:Mannen verdienen meer: vrouwen doe er wat aan!
Lees ook:Vrouwen krijgen nog lang minder salaris
Lees ook:Meer oudere vrouwen zijn gaan werken
Lees ook:Weinige vrouwen aan de top vaak andere nationaliteit
Lees ook:‘Vrouwen hard nodig op arbeidsmarkt’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.