Mannen verdienen meer: vrouwen doe er wat aan!

Ze zijn even hoogopgeleid en toch verdienen vrouwen in Nederland gemiddeld veel minder dan mannen. De loonkloof is achttien procent. Vakbond FNV onderzocht dat Nederlandse vrouwen daarmee een grotere beloningsachterstand hebben dan het gemiddelde van zestien procent in de rest van de wereld. Hoe komt dat? En laten we er vooral iets aan doen!

Agnes Jongerius verklaart de extra achterstand van Nederlandse vrouwen vooral doordat in Nederland zo veel in deeltijd wordt gewerkt. "Op zich is niks tegen deeltijd", zegt de FNV-voorzitter. "Alleen krijgen deeltijders vaak allerlei extra's niet, zoals toeslagen. Bovendien kom je met deeltijd helaas veel moeilijker in leidinggevende functies."

Oudere mannen
Verder werken er meer oudere mannen dan oudere vrouwen. Oudere werknemers verdienen meer, dus verdienen mannen als groep gemiddeld meer dan vrouwen als groep. Daarnaast is het onderbreken van de loopbaan door kinderen niet gunstig voor het carrière maken.

Ook is het verschil te verklaren uit de beroepskeuzes van mannen en vrouwen. Vrouwen werken veelal bij de (semi-)overheid en mannen in het bedrijfsleven. Daar wordt beter betaald. Binnen beroepen zijn er nauwelijks beloningsverschillen te ontdekken, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam van afgelopen september.

Leer onderhandelen!
Ook een veel gehoorde reden: vrouwen zijn minder goed in het onderhandelen over het salaris. Daar kan ik me best iets bij voorstellen. Zelf vind ik het nog vaak moeilijk om me zakelijk op te stellen tegenover opdrachtgevers. Zijn vrouwen daar te vriendelijk of te voorzichtig voor? Laten we er vooral iets aan doen.

Breng het percentage van achttien procent omlaag door je eigen salaris te verhogen. Bereid je goed voor op de salarisonderhandelingen, en doe de trainingen hieronder:

> Online cursus Salarisonderhandeling
> Onderhandelen over salaris voor managers
> Salarisonderhandelingen: creatief bedelen

Lees ook:Meer oudere vrouwen zijn gaan werken
Lees ook:Vrouwen krijgen nog lang minder salaris
Lees ook:Werkloosheid daalt vooral onder vrouwen
Lees ook:‘Vrouwen hard nodig op arbeidsmarkt’
Lees ook:Vrouwen moeten zelf harder vechten voor carrière

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.