Lastenverlichting rond zzp´ers voor uitgevers

Uitgeverijen die werken met freelance redactiemedewerkers, oftewel zzp’ers, zijn verlost van een groot deel van de administratieve lasten. Er heerste veel onduidelijkheid over deze groep opdrachtnemers. En foute beslissingen worden bestraft met naheffingen en hoge boetes.

Het Nederlands Uitgeversverbond (NVU) heeft een convenant gesloten met de Belastingdienst, het Ministerie van Financiën en uitvoeringsinstantie UWV. Dit moet een goed werkbare methode opleveren, waarmee uitgevers kunnen bepalen of over de inkomsten van freelancers premies en loonheffing moeten worden afgedragen.

Fotografen en columnisten
Het gaat daarbij niet alleen om schrijvende journalisten en eindredacteuren, maar bijvoorbeeld ook fotografen, illustratoren, vormgevers, cartoonisten en columnisten.

Geen VAR
Onder meer is opgenomen dat royalty inkomsten zijn vrijgesteld van loonheffing. Over freelancers die naar verwachting minder dan 7200 euro op jaarbasis verdienen werd eerder al besloten dat zij geen VAR hoeven in te leveren. Lees hierover een eerder bericht.

Na een eerste schifting op royalty contracten en inkomen blijft bij de meeste uitgevers een kleine groep freelancers over die de inkomensgrens wel overschrijdt. Van hen moet de status worden beoordeeld en alleen aan hen moeten dus formulieren als een Eigen Verklaring of VAR worden gevraagd.

Lastenverlichting negentig procent
Uit onderzoek onder diverse soorten uitgeverijen blijkt dat dit convenant leidt tot een administratieve lastverlichting tot meer dan negentig procent.

> Lees hier het artikel VAR grootste ergernis van zzp'er

Lees ook:VAR in veel gevallen overbodig
Lees ook:Werkgevers terecht aansprakelijk voor gezondheid werknemer
Lees ook:Belasting treedt op tegen loonheffing ontduiking
Lees ook:Tegenprestatie voor bijstandsuitkering
Lees ook:Vergoeding voor kapster met jeukende handen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.