Werkgevers terecht aansprakelijk voor gezondheid werknemer

De kantonrechter in Leeuwarden heeft uitspraak gedaan in een procedure die aangespannen was door een kapster samen met Bureau Beroepsziekten FNV. De klacht: door slechte werkomstandigheden/hygiëne kreeg de kapster last van zogenaamd 'kapperseczeem'.  De eis: schadevergoeding omdat de kapster haar vak niet meer kan uitoefenen. De uitspraak: schuldig. Met andere woorden, de werkgever moet de kapster ene nog nader te bepalen schadevergoeding betalen. Een primeur, want niet eerder kwam het tot een veroordeling van een werkgever in de kappersbranche.

Schadeloosstellingen werden wel al eerder aan werknemers toegekend die om een of andere reden 'ziek' werden van hun werk. Een vrouw die arbeidsongeschikt thuis kwam te zitten na een burn out, kon ene schadevergoeding tegemoet zien van meer dan een ton bijvoorbeeld. Het geeft aan  dat de rechter steeds vaker de werkgever aansprakelijk houdt voor gezondheidsschade die hun werknemers oplopen onder werktijd. Volgens mij een goede ontwikkeling en dus volkomen terecht. Werkgevers hebben de dure plicht om er voor te zorgen dat haar werknemers gevrijwaard zijn van dergelijke risico's. Wie niet alles doet om daar voor te zorgen, loopt het risico om door de rechter op zijn of haar verantwoordelijk te worden gewezen via de portemonnee.

In het geval van de eerder genoemde kapster gaat het om kapperseczeem als gevolg van contact met haarverf en andere agressieve stoffen (bleekmiddelen bijvoorbeeld). De problemen die het veelvuldig werken met deze stoffen met zich meebrengt zijn al sinds het begin van de jaren negentig bekend. Dat leidde in 2001 tot een convenant tussen werkgevers en bonden. Daarin staat dat werkgevers moeten zorgen voor onder andere de juiste handschoenen ter bescherming van de handen van kapsters. Het feit dat de risico's bekend waren in de branche, hebben ongetwijfeld een rol gespeeld bij de veroordeling van de werkgever. En terecht, vind ik.

Lees ook:Vergoeding voor kapster met jeukende handen
Lees ook:Pesten blijft gelukkig niet altijd onbestraft
Lees ook:Oudere werknemers missen uitdaging
Lees ook:Ontslagen wegens arbeidsongeschiktheid dalen spectaculair
Lees ook:Gelijk loon voor gelijke arbeid: niet nodig

2 reacties op “Werkgevers terecht aansprakelijk voor gezondheid werknemer

 1. jeroen

  Het direct “terecht” noemen van de veroordeling van de werkgever is mij even te kort door de bocht. Kennen we alle feiten en omstandigheden zoals bijvoorbeeld of de juiste beschermende middelen (handschoenen) voorhanden waren? Als dit niet het geval was, dan zou de betreffende kapsters de werkgever erop hebben moeten wijzen en weigeren om de middelen te gebruiken zolang er geen beschermedne middelen aanwezig zijn.

  Als ze dat niet gedaan heeft, of als de werkgever de middelen beschikbaar had, of als de afspraak met het personeel was dat ze zelf voor die middelen zouden zorgen, dan is deze veroordeling volkomen onterecht.
  Op basis van de bovenstaande gegevens kan ik niet tot een weloverwogen en degelijke mening komen. Ik neem aan dat de rechter dergelijke overwegingen oiok heeft laten meespelen en dat de werkgever in dit geval dus daadwerkelijk in gebreke is gebleven als het op veiligheid van de medewerkers aankwam en dat het dus inderdaad een terechte veroordeling is. Maar helaas, ik mis feiten om dit te kunnen beoordelen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Roland

  Bovenstaand is een samenvatting van een veel langer artikel waarin wel duidelijk stond dat bijvoorbeeld de beschermende handschoenen niet aanwezig waren.Ik zou dan overigens ook werk geweigerd hebben tot dat die handschoenen er wel zouden zijn, maar zo’n opstelling is niet iedereen gegeven. Angst voor verlies van je baan laat medewerkers echter keuzes maken die vaak niet slim zijn. In breder verband (en daar gaat het mij hier om) is dit het zoveelste signaal dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van hun werknemers. En dat is ook precies wat ik ‘terecht’ noem.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.