Belasting treedt op tegen loonheffing ontduiking

Het lijkt zo makkelijk. Je noemt je zelf zelfstandige, werkt of blijft werken voor één opdrachtgever en verwacht dan dat de fiscus meegaat in je constructie. Zeker met de bijna 1 miljoen ZZP-ers die ons land inmiddels kent én de enorme toestroom van arbeidskrachten uit landen als Polen, ligt er een hoop extra werk voor de belastingdienst. Eerder dit jaar trad zij op tegen een constructie waarbij een BV een vennootschap onder firma (v.o.f.) aanging met drie personen met de Poolse nationaliteit.Het ging, zoals gezegd, in deze zaak om een BV die samen met drie personen met de Poolse nationaliteit een vennootschap onder firma, v.o.f., had opgericht. De omschrijving van de bedrijfsactiviteiten van de vennootschap luidde volgens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, 'onderaannemer in grond-, timmer- en opruimingswerk'.
Volgens de inspecteur waren de Polen echter geen zelfstandige ondernemers maar waren zij werknemers van de BV. Deze had loonheffing moeten inhouden en afdragen. Dit was echter niet gebeurd. Gevolg was een aan de BV opgelegde naheffingsaanslag loonbelasting / premie volksverzekeringen. De BV stapte naar de rechter.
De rechter in Haarlem stelde de inspecteur in het gelijk. Volgens de rechter ging het hier inderdaad om een 'papieren' v.o.f. tussen de Nederlandse BV en de Polen. Er was geen sprake van zelfstandig ondernemerschap wat ondere andere werd afgeleid uit het feit dat alleen de BV derden kon binden, dat de Polen zich niet als vennoot maar wél als werknemer hadden beschouwd, dat zij geen debiteurenrisico liepen en dat zij niet meer dan een uurloon genoten van de BV. Volgens de rechter stelde de BV de Polen ter beschikking aan de opdrachtgevers om onder hun toezicht of leiding werkzaamheden te verrichten. Er was sprake van uitzendovereenkomsten tussen de BV en de Polen en dus van privaatrechtelijke dienstbetrekkingen. De BV had loonheffing moeten inhouden en afdragen. De naheffingsaanslag werd gehandhaafd.

En terecht. Zeker met mensen die de taal niet of onvoldoende machtig zijn, lijkt dit toch verdacht veel op het uitbuiten van mensen. Dat diezelfde mensen ondertussen onaanvaardbare risico's lopen omdat zij niet verzekerd zijn, is wel duidelijk. Voor één keer dan: bravo voor de belastinginspecteur!

Lees ook:Open grenzen: FNV vóór maar nu nog tegen
Lees ook:Werkloosheid afgelopen kwartaal niet verder gedaald
Lees ook:Weinige vrouwen aan de top vaak andere nationaliteit
Lees ook:Gelijk loon voor gelijke arbeid: niet nodig
Lees ook:Werkgevers maken misbruik van Polen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.