Waarschuwing MKB: personeelstekort dreigt

Eens zal de arbeidsmarkt wel weer eens veranderen van een aanbodmarkt in een vraagmarkt. Met andere woorden; dan zal het aantal vacatures het aantal werkzoekenden overstijgen. Volgens MKB-Nederland, het CWI en het Servicepunt MKB is die situatie met name voor het MBK aanstaande. De werkgelegenheid in het MKB neemt vanaf volgend jaar met gemiddeld 100.000 arbeidsplaatsen toe en stijgt het sterkst in de zakelijke dienstverlening. Het aantal vacatures stijgt de komende jaren naar meer dan 600.000.

Daar staat tegenover dat jonger, werkzoekend personeel steeds schaarser wordt. Bedrijven die op de toekomst voorbereid zijn nemen daarom nu jongeren aan, want die zijn nu nog voldoende beschikbaar. ‘Om de economie draaiende te houden zijn jongeren, maar ook ouderen, allochtonen, Polen en het onbenutte arbeidspotentieel hard nodig’ aldus MKB voorzitter Loek Hermans.

Nu al heeft het Servicepunt Arbeidsmarkt, een samenwerking tussen MKB-Nederland en het CWI, servicepunten in de regio ingesteld, die zich bezighouden met voorlichting en promotie van de betreffende beroepen. Mijn mening: fantastisch als dit scenario uitkomt. Meer vacatures dan werkzoekenden is heel goed voor de positie van de potentiële werknemers. Komt er eindelijk weer aandacht voor goede arbeidsomstandigheden en wint de werknemer aan kracht in zijn (onderhandeling-)positie.

Lees ook:Tips om tussen al die banen de juiste te vinden
Lees ook:Werkelozen passen niet in profielen MKB
Lees ook:Laagterecord aantal werkzoekenden
Lees ook:Economische schade door onvervulde vacatures
Lees ook:Werken tot je er bij neer valt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.