Rechter dwingt Aldi om werkdruk te onderzoeken

Het is algemeen bekend dat supermartkketens niet uitblinken in, alten we zeggen, zorgzaamheid voor hun personeel. Hoge werkdruk, mager loon en zelfs intimidatie, zijn bij sommige ketens aan de orde van de dag. Supermarktketen Aldi heeft nu de voorzieningenrechter op zijn pad getroffen. Eerdere toezeggingen aan de vakbond om onderzoek te doen naar de werkdruk, moet alsnog, maar nu onder dwang van een rechterlijke uitspraak, uitgevoerd worden. Binnen vier weken moet een onderzoek beginnen onder het personeel naar de werkdruk. Dat heeft tenminste de rechtbank in Zwolle bepaald. Volgens de voorzieningenrechter staat vast dat Aldi de vakbond in een eerder stadium mondeling én schriftelijk toezeggingen heeft gedaan over het onderzoek. Daarvoor zouden werknemers van de Aldi-vestigingen in Ommen en Groenlo worden ondervraagd. Later kwam Aldi terug op deze belofte. De vakbond begon daarop een kort geding om te bewerkstelligen dat het onderzoek alsnog zou worden uitgevoerd.De arbodienst van Aldi moet het onderzoek nu dus alsnog gaan uitvoeren. Als het daarvoor een vragenlijst gaat gebruiken, moet de dienst deze lijst vooraf met de bond bespreken. Die moet ook de gelegenheid krijgen om op- of aanmerkingen te maken. Als het onderzoek klaar is, moeten de resultaten direct beschikbaar zijn voor de bond. Als stok achter de deur hanteert de rechter een dwangsom van 25.000 euro per dag vertraging, met een maximum van 500.000 euro.
De werksituatie bij de Aldi-winkels trok eind vorig jaar de aandacht van de bond na klachten van enkele leden. CNV Dienstenbond hield een enquête onder de eigen leden, waaruit naar voren kwam dat 90 procent van de werknemers de werkdruk bij Aldi te hoog vindt. De voorzieningenrechter noemt die kwalificatie 'onjuist', aangezien de enquête slechts door 84 personen werd ingevuld terwijl Aldi landelijk ongeveer 5.000 mensen in dienst heeft. Goeie zaak dat er nu eens onderzoek gedaan wordt naar de arbeidsomstandigheden – zij het dat je vraagtekens kunt zetten bij het gegeven dat dit onderzoek door de eigen arbodienst van Aldi wordt verricht.

Lees ook:Integriteit bepaalt werkplezier
Lees ook:Ziekte door werkdruk NS-personeel
Lees ook:Wassen neus: functioneringsgesprekken
Lees ook:Personeel postkantoor gaat onzekere periode tegemoet
Lees ook:Record voor het FNV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.