Wie wordt er wijs uit de werkloosheidscijfers?

Sssst. Niks zeggen. Lees even mee. De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2006 met 2,4 procent gegroeid. Deze groei van het bruto binnenlands product (BBP) werd bereikt met een werkdag minder dan vorig jaar. Ook de werkgelegenheid blijft stijgen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.Nou denk je – net als ik – dat het dus goed gaat. Maar lees even verder mee. In het tweede kwartaal van 2006 waren er 80 duizend banen van werknemers meer (1,1 procent) dan een jaar geleden. Deze groei is gelijk aan die in het eerste kwartaal van 2006. In arbeidsjaren (voltijdbanen) valt de groei met 0,9 procent iets lager uit. Oorzaak van dit verschil is het grotere aandeel deeltijdbanen in de bedrijfstakken met groei. Na correctie voor seizoeninvloeden is het aantal banen in het tweede kwartaal 0,3 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2006. Ook hieruit blijkt dat de banengroei aanhoudt.

Ik lees dus dat 1) het aantal banen in het tweede kwartaal met 2,4% gegroeid is; 2) er zijn slechts 1,1% meer banen dan een jaar gelden; da’s dus evenveel als in het eerste kwartaal van 2006 en dus 0,9%; en na correctie voor seizoeninvloeden blijft er 0,3% over.

Wie houdt wie nu wie voor de gek?

Lees ook:Laagterecord aantal werkzoekenden
Lees ook:Flinke toename jongeren met uitkering stoppen
Lees ook:Werkloosheid afgelopen kwartaal niet verder gedaald
Lees ook:Aantal slecht betaalde werknemers stijgt
Lees ook:Werkelozen passen niet in profielen MKB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.