Bijstandsgerechtigden: een Dahaitu past u beter

Bijstandsgerechtigden die een auto bezitten en dat verborgen houden voor de Sociale Dienst lopen straks sneller tegen de lamp. De Dienst Wegverkeer (RDW) gaat gemeenten gegevens verstrekken over autobezit van bijstandsgerechtigden. Omdat auto’s voor de bijstand meetellen als vermogen zijn ze van invloed op het recht op een uitkering. Bijstandsgerechtigden die het bezit van één of meerdere auto’s hebben verzwegen lopen dan ook het risico het recht op een uitkering te verspelen.

 

Dit – en andere maatregelen die staatssecretaris Van Hoof heeft aangekondigd – moeten de opsporing van fraude vergemakkelijken. In dezelfde lijn: ziektekostenverzekeraars gaan gemeenten waarschuwen als bijstandsgerechtigden achterlopen met hun premie (vraag: hoe weten ze dat????) Het CWI gaat gegevens verstrekken over tijdelijke weknemers uit het buitenland (alweer, hoe weten ze dat???). Maar goed,Van Hoof denkt dit allemaal te moeten doen in het belang van bijstandsgerechtigden. Sorry, maar ik denk dat ie het allemaal wil om te kunnen bezuinigen door (vermeende) fraude op te sporen en uit te schakelen. Ik weet er trouwens nog wel een paar om na te gaan of bijstandsgerechtigden wel ‘fatsoenlijk’ leven. Informeer bij de plaatselijke Vivant of ze roken. Ga na bij de plaatselijke Gall en Gall of ze een wijnkaart hebben. De centrale vraag is natuurlijk of je potverdorie zelf keuzes mag maken wat je met je uitkering doet. Kom op, daar heeft Van Hoof niets, maar dan ook niets mee te maken namelijk…Bijstand is geen liefdadigheid maar een recht!

Lees ook:Je bijstanduitkering regel je via de PC
Lees ook:Werk maken van reïntegratie
Lees ook:Bijstand: ‘moeilijke groepen bestaan niet’
Lees ook:Tegenprestatie voor bijstandsuitkering
Lees ook:Rechercheurs sporen 200 miljoen aan fraude op

3 reacties op “Bijstandsgerechtigden: een Dahaitu past u beter

  1. Jantje Beton

    Dat bijstand een recht is…, dat is allang niet meer zó en is ook nooit zó geweest!
    Dat het helaas zó is in dit ‘luxe-landje’ verbaasd me al vele jaren. We leven in een ‘democratische dictatuur’, niet méér…niet minder.
    Je krijgt geld…maar ZIJ (die het geven) bepalen wat je er mee mag doen. Betutteling van de bovenste plank ofwel Calvinisme ten top!!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Coppe

    De staatssecrataris richt zich beter op
    de bonussen die verstrekt worden aan de
    toch al veel verdieners. Als iemand duswerkt en hij komt in de bijstand moet hij die auto
    die op afbetaling is gekocht verkopen.
    Lekker handig, maanden betaald voor ????????

    Het is gewoon de man of vrouw die een uitkering heeft verder aan banden leggen

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jasper Antes

    Naar mij mening is het een kwestie van (on)verantwoordelijk omgaan met geld van de bijstandsgerechtigde. Als een cliënt van zijn/haar sociale dienst ondersteuning verwacht vanuit de bijzondere bijstand bij bijvoorbeeld tandartskosten, de eigen bijdrage voor medicijnen of in bepaalde gevallen de aanschaf van een wasmachine, dan mag de klantmanager van die sociale dienst ook verwachten dat de betreffende cliënt op een verstandige wijze met het maandbudget omgaat. Iemand die een auto bezit die niet noodzakelijk is en een aanzienlijke financiële last betekent, geeft geld uit op een verkeerde manier waardoor hij/zij niet in staat is om in de eigen primaire behoeften te voorzien. In feite is dat oneigenlijk gebruik van de bijstand. Het gaat ook niet om de 12 jaar oude Ford Escort waarmee een alleenstaande moeder naar haar part-time job gaat, en haar kinderen mee naar de opvang brengt. Maar het bezit en onderhoud van de Golf uit 2005 op naam van een broer van de bijstandsgerechtigde komt in feite voor rekening van de gemeente. Tja, en daar mag gerust een stokje voor gestoken worden. De waarde van zo’n in de meeste gevallen niet noodzakelijke auto kan ook gebruikt worden om van te leven, en de uitgaven voor de verzekering en brandstof kunnen ook aangewend worden om de tandarts te betalen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.