Jaarverslag inspectie: minder illegale arbeid

De Arbeidsinspectie heeft vorig jaar bij controles op illegale arbeid minder overtredingen aangetroffen dan in de jaren ervoor. Volgens het jaarverslag werpt de aanpak van illegaal werk vruchten af. Het aantal overtredingen daalde van 25 procent van de geïnspecteerde bedrijven in 2005 naar 23 procent in 2006 en 18 procent in 2007. Voor een deel komt dit door het vrije verkeer van werknemers in de Europese Unie, waardoor onder meer Polen hier legaal kunnen werken. Strenge controles en hoge boetes spelen ook een rol. jammer natuurlijk dat dat niet uitgepluisd is. Want ik kan me voorstellen dat dat een slok op ene borrel scheelt. En zo moeilijk moet dat toch niet zijn. In 2005 respectievelijk 2006 werden er X illegaal werkende Polen aangetroffen, in 2007 niet één en daarmee is dat al goed voor Y daling van het aantal illegalen. Zou een stuk helderder zijn… Maar er is meer interessants te ontdekken in het jaarverslag.

 
In totaal deelde de Arbeidsinspectie vorig jaar voor 49 miljoen euro aan boetes uit wegens illegale arbeid. De Arbeidsinspectie heeft vorig jaar speciaal gelet op onderbetaling en stuitte op 75 vermoedelijke overtredingen. Die 49 miljoen klinkt mij dan weer als 'veel' in de oren, die 75 vermoedelijke overtredingen lijken mij peanuts.
Dit jaar is de inspectie van plan speciale controles te houden bij bedrijven waar veel mensen uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie werken, zoals Polen. Om onderbetaling (en dus oneerlijke concurrentie) op te sporen, worden 24 extra inspecteurs ingezet. 

Lees ook:Meer vrijheid bij invullen arboregels
Lees ook:Vette boetes wegens illegale arbeid
Lees ook:Burgers verklikken uitkeringsfraude steeds vaker
Lees ook:Meer oudere vrouwen zijn gaan werken
Lees ook:Flinke stijging topinkomens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.