Staking postkantoren niet indrukwekkend

Begin maart werd bekend dat na de fusie van ING en TNT Post de komende vijf jaar alle postkantoren worden opgeheven. Dat betekent dat 2400 mensen hun baan verliezen. Uit protest tegen de sluiting riepen de bonden het personeel op om vanmorgen een werkonderbreking te houden. De staking bleek niet erg indrukwekkend.

In het AD is te lezen dat de paar mensen die tussen negen en half tien voor een gesloten deur kwamen te staan aan de Ronsseweg in Gouda op een uitzondering na helemaal niet naar binnen wilden. Ze haalden geld uit de pinautomaat of pakten een exemplaar van een gratis krant uit de bak bij de entree.

‘Dit speelt al jaren’
Het postkantoor aan de Utrechtseweg in Amersfoort deed niet mee aan de werkonderbreking. “Iedereen weet al jaren wat er speelt en waar het op uit draait”, zegt een potkantoormedewerker in De Stad Amersfoort. “Je mag blij zijn dat het werk voorlopig blijft en de medewerkers nog de ruimte hebben uit te kijken naar ander werk.”

De afgelopen jaren is het aantal postkantoren al teruggelopen van ruim 2000 naar 250 vestigingen. TNT Post wil de komende jaren 750 nieuwe verkooppunten in gebruik nemen, zoals er nu al veel te vinden zijn in bijvoorbeeld Bruna’s. ING bouwt de komende jaren vestigingen van de Postbank om in ING-kantoren.

Sociaal plan
De personeelsleden die vandaag staakten hebben niet de illusie dat hun actie het plan van de sluiting van de kantoren ongedaan kan maken. Wat ze willen is zekerheid over hun positie.

De verwachting is dat in april meer bekend wordt over een sociaal plan. Tot nu toe hebben de werkgevers gezegd dat gedwongen ontslagen zo veel mogelijk worden voorkomen en dat betrokkenen een alternatief wordt geboden binnen de organisaties TNT en ING.

Weinig reden tot zorg
Dat er weinig reden is om je druk te maken over de sluiting van postkantoren schreef ik eerder in een artikel. Meer informatie over de sluiting is te lezen in dit artikel.

Lees ook:Personeel postkantoor gaat onzekere periode tegemoet
Lees ook:Werknemers postkantoren geen reden om te treuren
Lees ook:Tegenvoorstel Marijnissen plan ziekteverzuim MKB
Lees ook:Flinke toename jongeren met uitkering stoppen
Lees ook:Wajong op de schop: zoveelste fiasco in zicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.