Personeelstekorten in bouw, industrie en techniek

Werkgevers kampen met een groeiend aantal moeilijk vervulbare vacatures. Vooral in de bouw, industrie en techniek staan vacatures lang open of worden helemaal niet vervuld. In veel gevallen gaat het om fulltime functies op mbo- tot hbo-niveau, waarvoor ervaring is vereist.

Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) is uitgevoerd. Ook in de transportsector en in de zorg is er sprake van een tekort aan gekwalificeerd personeel.

55-plussers
Ondanks de grote personeelsbehoefte bij werkgevers, blijven de kansen op werk gering voor werkzoekende 55-plussers. Het aantal door etnische minderheden vervulde vacatures is daarentegen sterk toegenomen.

Moeilijk vervulbaar
Werkgevers hadden het afgelopen jaar veel meer moeite om aan personeel te komen dan in 2006. Zo stonden vacatures gemiddeld langer open, bleven meer vacatures onvervuld en gebruikten werkgevers gemiddeld meer kanalen om personeel te werven. Werkgevers typeerden fors meer vacatures als moeilijk vervulbaar.

Vergrijzing
Ook verwacht een toenemend aantal werkgevers binnen twee jaar problemen bij het vervullen van vacatures die oudere werknemers achterlaten. Bedrijven troffen meer maatregelen om wervingsproblemen als gevolg van de vergrijzing tegen te gaan. Ze deden dit vooral door middel van het om- en bijscholen van hun werknemers.

Etnische achtergrond
Het aantal vacatures dat door werkzoekenden met een etnische achtergrond werd vervuld, nam het afgelopen jaar sterk toe. In meer dan de helft van de gevallen ging het om vacatures op mbo-niveau en hoger, voor een vaste baan of een tijdelijke baan met uitzicht op een vast contract.

Voor werkzoekende 55-plussers blijven de kansen op werk gering. Al is hier het afgelopen jaar wel enige verbetering in opgetreden. (Bron: website CWI www.werk.nl)

Vind je dat anderen dit artikel ook moeten lezen? Laat dan hier je stem achter.

Lees ook:Groot tekort aan arbeidskrachten in Limburg
Lees ook:Tips om tussen al die banen de juiste te vinden
Lees ook:Werkelozen passen niet in profielen MKB
Lees ook:Competentietest vergroot baankansen 45-plussers
Lees ook:Laagterecord aantal werkzoekenden

Eén reactie op “Personeelstekorten in bouw, industrie en techniek

  1. johan jannsen

    leugens ik zoek me zelf gek in de bouw maar er is geen geld zeggen zij en voor uitzendburo die over mij rug 30 euro krijg en ik net 9.50 netto wil niemand dit doen ik ben steigerbouwer geweest en in de bouw gezeten en met de crises er uit gegaan,en nu werk zoekende zijn toch de werkgevers de schuld die alleen maar goedkoop arbeid krachten willen hebben poolen die zijn hier…. goed,.. ik als nederlander heb niks meer te zoeken in de bouw en ect

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.