Dubieuze praktijken van een arbo arts

Naar aanleiding van het bericht over het afnemende vertrouwen van werknemers in arbo-diensten, kreeg ik een mail van een werknemer die het wel heel erg slecht getroffen heeft met de arbodienst van zijn werkgever. De man is zo’n week of 5, 6 geleden, getroffen door ‘acute RSI’ (hij werkt de hele dag op een computer). In eerste instantie heeft hij zich ziek gemeld en heeft ie het rustig aan gedaan. Fysiotherapie helpt wat, en het (tijdelijk) wegvallen de werkstress deed hem ook goed. Maar toen kwam de eerste oproep van de bedrijfsarts. Luister en huiver…

De bedrijfsarts had, zo bleek al snel, overleg gehad met de leidinggevenden van Jan (laten we de betrokken werknemer zo maar noemen). Jan had last van RSI maar, zo beaamde hij, het ging inmiddels al wel weer wat beter. De bedrijfsarts stelde toen voor dat Jan voor het verdere herstel maar zijn vakantiedagen aan zou spreken (daar had ie er toch nog meer dan genoeg van…). Dat had hij, samen met Jans leidinggevenden zo besloten. Jan overdonderd door de zijdeur af.

Ik vind het werkelijk een grof schandaal. Van tweeën één. Of de arboarts is van mening dat Jan niet meer arbeidsongeschikt is en stuurt hem – al dan niet gedeeltelijk – weer aan het werk. Of hij is van mening dat Jan nog niet in staat is om te werken, maar dan moet hij zich niet voor het karretje van de werkgever laten spannen en Jan zijn vakantiedagen op laten nemen voor het verdere herstel. Wat een slappe zak, deze ‘arts’!

Lees ook:Reïntegratie langdurig zieke naar ander werk weinig succesvol
Lees ook:Pesten: een vak apart
Lees ook:Ziek melden via internet zorgt voor minder verzuim
Lees ook:Waarom medewerkers hun baas haten
Lees ook:Die pet past ons allemaal (toch?)

5 reacties op “Dubieuze praktijken van een arbo arts

 1. Lou Vandale

  Onvoorstelbaar dat dit soort zaken gebeuren. Ging Jan niet onmiddelijk uit zijn dak (of voelde hij zich te geïntimideerd…)?

    /   Beantwoorden  / 
 2. tom jurriaans

  ik heb ook zo,n ervaring,zit er zelfs nog in.
  mijn vrouw en kind zijn uit me leven vertrokken en ben overspannen geraakt.ik kom op me werk in overleg met arboarts j.p.mens.
  om te reintrgeren.eenmaal daar krijg ik ontslag.
  lokkertje rustig intergreren en vervolgens beter gemeld en ontslagen met vast contract.weet iemand wat te doen?
  ben teneinde raad

    /   Beantwoorden  / 
 3. een bezorgde man

  Beste Tom,

  Red wat er te redden valt, verkoop alles wat je hebt en vertrek met de noorderzon naar een betere bestemming.
  Ga daar aan de slag met je nieuw leven op te bouwen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. VCA

  Dit soort praktijken verwacht je niet. Ik mag van de arbo verwachten dat dit in de toekomst niet meer gebeurd.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Een echte bedrijfsarts

  Beste mensen,
  Deze man geeft zich uit voor arts, maar is dat NIET!
  Artsen staan geregistreerd in het BIG register, deze man is dat niet, maar geeft zich daar wel voor uit. Een echte bedrijfsarts gaat nooit zo te werk! Een bedrijfsarts heeft na zijn artes opleiding nog 4 jaar doorgeleerd voor zijn vak en verstaat zijn/ haar vak.
  Dit soort mensen bezorgt ons een slechte naam!!!!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.