‘Altijd bereikbaar’ zorgt voor vakantiestress

Veel hoger opgeleide Nederlanders werken door tijdens hun vakantie. Liefst tweederde van hen is tijdens de vakantie gewoon bereikbaar voor het werk. En zeven op de tien checkt tijdens de vakantie gewoon zijn e-mail. Voor circa één op de vijf heeft het continu bereikbaar (moeten) zijn voor het werk buiten werktijd psychische consequenties. Het moet niet gekker worden, dunkt mij.

Door ICT toepassingen als mobiele telefoon, e-mail, laptop en zakcomputers zoals blueberry’s, betekent vakantie nemen niet meer automatisch afstand nemen van het werk. Zo neemt vier op de tien werknemers zelfs de mobiele telefoon van het werk mee op vakantie om maar vooral bereikbaar te zijn.

En let wel. Dit zijn geen doorgedraaide werknemers die zo nodig moeten. Een kwart van de vakantievierende werknemers in het MKB wordt ‘gewoon’ verzocht om bereikbaar te zijn en zelfs vier op de tien ‘dienen tijdens de vakantie bereikbaar te zijn’. Volgens Ernst & Young, opstellers van het rapport, is de morele druk om toe te geven aan dit soort verzoeken groot, vooral omdat de communicatiemiddelen door de werkgever ter beschikking worden gesteld. Lekker hoor, aan de Costa’s je werk blijven volgen…

Lees ook:Ontstress-tip van de week
Lees ook:Haal meer voldoening uit je dag
Lees ook:Val collega’s niet lastig met onduidelijke e-mails
Lees ook:De baas geeft u vrij omdat..
Lees ook:Een lange hete zomer

Eén reactie op “‘Altijd bereikbaar’ zorgt voor vakantiestress

  1. Fréderique

    Ik zelf werk nog niet zo lang sinds mijn studie, maar ik zie deze rare dingen ook bij de uitgeverij waar ik werk. Ik vind het heel vreemd dat mensen hun vakantie niet meer zien als vakantie alleen, en nog steeds bereikbaar zijn voor het werk. Dat doe je toch niet en – als werkgever – verlang je dat toch ook niet? Die accu moet eens opgeladen worden!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.