Boerderijwerk tegen burn-out

Bij het herstellen van een burn-out is terugkeren naar het eigen werk vaak zwaar. De overspannenheid is meestal  juist gerelateerd aan die eigen werkplek. Zorginstelling Surplus heeft hier iets op gevonden: reïntegreren tussen de dieren en het hooi.

Uit onderzoek is gebleken dat buitenlucht en actief bezig zijn goed is voor mensen met psychische klachten, stelt zorginstelling Surplus. Voor het project 'Anders werken' zocht de zorginstelling contact met De Meeshoeve in Oud Gastel, waar ook verstandelijk gehandicapten, ouderen en licht dementerenden voor dagbesteding komen.

Yoga
Op de zorgboerderij wordt niet alleen boerderijwerk verricht, ook is er een begeleidingsprogramma met onder meer stresspreventie, assertiviteitstraining en yoga.

"Mijn lichaam blokkeerde gewoon", vertelt een van de tevreden deelnemers aan het project in BN De Stem. "Ik kon mijn bed niet meer uit. En dan zegt de dokter vervolgens dat je leuke dingen moet gaan doen. Maar je vindt helemaal niks leuk. Het liefst zit je de hele dag op de bank en vermijd je contact."

Zaadjes verspenen
Een andere deelnemer is onder behandeling vanwege een psychische stoornis die zich nadrukkelijk manifesteerde na een periode van veel overwerk. "Je moet de deur uit om hier te komen en dat brengt structuur in je dagen", vertelt ze. "Het fijne hier is dat je niks hoeft, maar alles mag. De zorgboer zegt 's morgens wat je kunt gaan doen: schoffelen, zaadjes verspenen, de paarden borstelen, met de ezel gaan wandelen." (Bron: BN De Stem)

Lees ook:

> Ook kinderen burn-out?
> Ziekteverzuim binnen gezondheidszorg stijgt
> Acteur Roeland Fernhout over burn-out

Lees ook:Acteur Roeland Fernhout over burn-out
Lees ook:Voorlichters van Stichting Pandora gaan heel het land door
Lees ook:Werklozen weigeren ‘dwangarbeid’
Lees ook:Ook kinderen burn-out?
Lees ook:Cijfers arbeidsongeschiktheid tonen verschillen

Eén reactie op “Boerderijwerk tegen burn-out

  1. Henk Ritmeester

    Het getuigt van lef om zoiets niet alleen te bedenken maar ook werkelijk vorm te geven. En laten we wel wezen, in analyses over ‘hoe komt het toch dat we vroeger zoveel minder psyschische klachten bij werknemers tegen kwamen’ is een veel gegeven antwoord dat de tijd toen veel minder gehaast was en er door veel meer mensen fysiek werk werd gedaan. Terug naar de boerderij is wat mij betreft daarom een prima initiatief.

    Daarbij ben ik er van overtuigd dat dergelijke initiatieven bijdragen aan een voorspoediger terugkeer op de werkplek en dus ook qua kosten-baten aantrekkelijk zullen zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.