Geen slaaf meer van je inbox

E-mails lezen en beantwoorden is voor velen misschien wel de meest tijdrovende bezigheid op het werk. Vooral na een paar vrije dagen, kijken veel mensen op tegen het doorspitten van de grote hoeveelheid informatie. Daarom hier een korte cursus om geen slaaf meer te zijn van je inbox.

Een jaar geleden berichtten diverse media over e-mailverslaving en het gevecht van managers daartegen.

Ik moet zeggen dat ik me daar wel in herkende, en nog steeds herken. De aanblik van een envelopje rechtsonder in het scherm, brengt een verslavend gevoel van nieuwsgierigheid in je boven, zodat je steeds weer wisselt van je echte bezigheid naar het scherm van je inbox.

Vast e-mailmoment
Het haalt je steeds weer uit je concentratie en is erg tijdrovend. Het is daarom verstandig om vaste e-mailmomenten in te lassen en de rest van de dag het e-mailprogramma uit te zetten.

Hoe vaak je dit doet is afhankelijk van je baan. Veel mensen zouden kunnen volstaan met een keer ’s ochtends en een keer aan het eind van de dag hun e-mails te bekijken en te verwerken. Zorg in elk geval dat je maximaal vier vaste momenten hebt om je e-mail te lezen en te beantwoorden.

Verdomd moeilijk
Het is verdomd moeilijk, daar kan ik over meepraten. De drang van verslaafden om toch het e-mailprogramma weer te openen is groot. Maar wie werkelijk weet af te kicken, werkt met veel meer rust en concentratie en is veel productiever.

> Lees tip 2 van deze cursus efficiënt e-mailen

Lees ook:Structuur in je inbox voorkomt stress
Lees ook:Automatisch je mailbox ordenen
Lees ook:Kies bewust een e-mailmoment
Lees ook:Val collega’s niet lastig met onduidelijke e-mails
Lees ook:Regisseer je e-mailverkeer

Eén reactie op “Geen slaaf meer van je inbox

  1. Roland

    Heel herkenbaar, deze email-verslaving. Ik heb er zeker last van en kan inderdaad mijn nieuwsgiergheid niet bedwingen als er weer een maltje binnenkomt. Bij deze neem ik me voor om morgen op het werk (een deel van) deze tips in te voeren want ik ben er van overtuigd dat het de rust en concentratie in mijn werk ten goede komt!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.