Versoepeling ontslagrecht goed voor economie?

Door versoepeling van het ontslagrecht zal de werkeloosheid vermoedelijk verder dalen. Dat althans, is de kop waarmee het Centraal Planbureau een persbericht de wijde wereld instuurt. Maar, de adder onder het gras, dat komt alleen maar omdat werknemers minder hoge looneisen zullen durven stellen, wat loonmatiging in de hand werkt. Maar meer banen? Nee dat zal het niet opleveren. Hooguit een andere spreiding van werk. Werkelozen zullen sneller aan een baan komen, met name jongeren en allochtonen zullen daar van profiteren.

Het CPB reageert hiermee op de plannen die vooral leven bij VVD, werkgeversorganisaties en, in mindere mate het CDA. Veel interessanter vind ik, is dat het CPB ook alternatieven heeft onderzocht. Bijvoorbeeld het op de Amerikaanse praktijk geschoeide systeem premiestelsel voor de WW. Dat komt er op neer dat bedrijven die meer mensen ontslaan, meer premie betalen. Daarvoor kunnen in ruil de tijdrovende ontslagprocedures op de schop. Daarmee worden de administratieve lasten voor alle bedrijven lager terwijl de instroom in de sociale zekerheid beperkt blijft.

Kijk, daar hou ik dus van. Net zoals bij de WAO premie, een bonus/malus systeem invoeren. Dat houdt werkgevers ‘scherp’ en laat de ‘vervuiler’ meer betalen. Je kunt dan zoveel ‘jong voor oud’ inruilen als je wilt, maar ’t kost wel centen.

Lees ook:PvdA: een ‘optimistisch’ verkiezingsprogramma
Lees ook:Het ware gezicht van de werkgevers
Lees ook:Je bijstanduitkering regel je via de PC
Lees ook:Prestatieloon is terug van weggeweest
Lees ook:‘Hoer’ is toevallig ook gewoon een beroep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.