Verlof na bevalling is te kort

Verloskundigen vinden de periode van verlof voor vrouwen na een bevalling te kort. Van de ondervaagde verloskundigen (606) vindt bijna 70% dat vrouwen weer te snel aan het werk moeten. Bovendien blijkt uit de enquête dat vrouwen veel problemen op het werk melden als gevolg van hun zwangerschap en bevalling. De meest voorkomende klachten gaan over vermoeidheid en stress (91,4%), lichamelijke klachten (79%), afkolven van moedermelk (ruim 75%) en werktijden.
Meer dan 50% van de vrouwen werkt als ze bij een verloskundige komen omdat ze zwanger zijn. De genoemde klachten komen dan ook ‘recht uit de praktijk’. Uit het onderzoek blijkt verder dat werkgevers hun zwangere werknemers te weinig informeren over rechten, plichten en (on-)mogelijkheden. So wie so accepteert 43,2% van de werkgevers de zwangerschap van hun werkneemsters niet of slecht.
Omdat in de nieuwe ARBO-wet nog veel minder beschermende maatregelen opgenomen zijn voor zwangeren, voorziet de FNV nog meer problemen in de nabije toekomst. Schande vind ik. Zwangerschap is nog steeds een reden om sollicitanten niet aan te nemen, terwijl het kabinet een groot voorstander is om moeders deel te laten nemen aan het arbeidsproces. Maar net zo goed als het kabinet dat wil van oudere werknemers, wordt zij ingehaald door de praktijk van alledag. Werkgevers klagen wel, maar vreten werknemers die niet aan het ideale profiel voldoen gewoon niet. Ik ben inmiddels voor sancties!!!!

Lees ook:Zwangere zelfstandigen tussen wal en schip?
Lees ook:Cijfers arbeidsongeschiktheid tonen verschillen
Lees ook:Zwanger? Dan is daar het gat van de deur…
Lees ook:Massaal ziek door de hitte?
Lees ook:Werkomstandigheden kinderopvang schieten te kort

4 reacties op “Verlof na bevalling is te kort

 1. Denise

  k ben het er helemaal mee eens dat de verlof na de bevalling te kort is vooral als je een bevalling met complicaties heb gehad.
  De meeste vrouwen die zijn bevallen zijn enkele weken na de bevalling nog steeds erg snel vermoeid.Een bevalling is een klap voor je lichaam maar de meeste werkgevers snappen dat niet volgens mij.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Erica

  Zoek een baan bij de EU. Ik heb gehoord dat je dan 3 jaar zwangerschapsvelof krijgt !

    /   Beantwoorden  / 
 3. Josephine

  Ach die overheid roept zoveel, maar de praktijk wordt niet getoetst noch zijn er gevolgen als de stellingen niet worden opgevolgd.
  Daarom zijn de WAo uitkeringen naar beneden, Moeten ouderen gewoon blijven solliciteren en ja ook als je zwanger snapt je werkgever maar het kost hem te veel geld.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Nathalie

  Ik ben vorig jaar oktober bevallen van een tweeling en moet ook weer aan het werk.
  Het is idioot dat je maar tien weken verlof krijgt na de bevalling.
  Men heeft niet in de gaten hoe zwaar de zwangerschap is van een tweeling.
  Ook ben je veel langer intens moe. En daar komt nog bij dat je je kinderen vaak langer nachtvoedingen moet geven omdat het geboorte gewicht aanzienlijk lager licht dan bij een eenling.
  Het is een slechte zaak dat dat in Nederland zo slecht geregeld is.
  Ik vind dat de regering hier eens naar zou moeten kijken, maarja of dat helpt!!!!!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.