Om over na te denken: de macht van Beatrix

Direct na de val van het kabinet Balkenende II ontstonden twee kampen. Het ene – vooral bestaande uit CDA en VVD – pleitte ervoor om zo snel mogelijk een missionair kabinet te formeren ‘gezien de belangrijke taken waarvoor de regering zich gesteld wist’. Hierbij wordt verwezen naar de begroting 2007 en de missie naar Uruzgan. Het andere kamp roept om zo snel mogelijk verkiezingen te houden omdat ‘Balkenende uit geregeerd is’. Wat is nou eigenlijk reëel?
Een demissionair kabinet is nooit fijn voor het land. Het kan namelijk geen besluiten nemen – en dus niet regeren – als niet alle partijen in de Tweede Kamer de voornemens steunen. Zoals dat in Haagse kringen heet: er kunnen en mogen geen controversiële besluiten genomen worden’. Terecht lijkt mij.
Inmiddels heeft het staatshoofd, koningin Beatrix, oud premier Ruud Lubbers, bereid gevonden o op korte termijn een missionair kabinet te formeren, bestaande uit CDA en VVD. Een minderheidskabinet dus, niet alleen in de huidige Tweede Kamer, maar ook volgens de meest recente peilingen. Het rare fenomeen doet zich dus voor dat Beatrix direct invloed uitoefent op de politieke gang van zaken en zoekt naar mogelijkheden om een minderheidskabinet ‘over zijn graf heen te laten regeren’. Want het zal moeten beslissen over een begroting voor 2007, waar de volgende regering zich aan gebonden heeft (in het kader van een consistente overheid, ofwel een overheid die niet bij ieder kabinet, de besluiten van haar voorgangers terugdraait).

En dat nu is dus vreemd. Beatrix maakt voor Balkende en Zalm de weg vrij om nog een jaar lang na hun val, de financiële lakens uit te delen.

Lees ook:Topinkomens: ‘kabinet kan er niets aan doen’
Lees ook:Nabestaanden krijgen extra tegemoetkoming
Lees ook:Tekort van half miljoen verzorgers
Lees ook:Ook FNV huiverig voor Balkenende III
Lees ook:Borgstelling startende ondernemers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.