Heb jij een rotbaan?

Niet alleen het salaris bepaalt of je een goede baan hebt . Ook de reistijd naar je werk telt mee. Gelukkig geeft de krapte op de arbeidsmarkt je de ruimte en vrijheid om te kiezen waar en voor wie je wilt werken.  Veel mensen zijn op zoek een nieuwe baan, al was het maar om meer te kunnen verdienen. De vraag is nu: aan welke eisen moet je volgende baan voldoen. Gaat het alleen maar om het geld of zijn nog andere factoren die de moeite waard zijn om mee te nemen in je beslissing? Met deze kleine test wordt het misschien net iets makkelijker om een goede keuze te kunnen maken.Zo werkt het
Als het antwoord op een vraag positief is, dan tellen de punten die er achter staan mee. Is het antwoord negatief, dan levert die vraag geen score op.

0-2 punten, heb je waarschijnlijk niet zo'n goede baan

3 punten, heb je waarschijnlijk een goede baan

4-6 punten, heb je waarschijnlijk een hele goede baan

Een kleine, voorspelbare reistijd naar je werk: 1 punt
Als je iedere dag uren aan een stuk aan het reizen bent van en naar je werk, dan tikt dat fors aan. De ene keer heb je vertraging door de regen, de andere keer door een ongeluk en soms kun je geen duidelijke reden vinden waarom het verkeer is vertraagd. Dit geldt natuurlijk ook voor het openbaar vervoer. Je bent als mens best in staat om gewend te raken aan een heleboel moeilijke situaties, maar je humeur zal er niet beter op worden als je iedere dag een andere tegenslag krijgt op weg naar je werk of huis.

Een werkdruk die je aankunt: 1 punt
Ben jij in staat om je persoonlijke leven goed te organiseren? Als je geen controle hebt over alles wat je voor je baan moet doen, dan gaat dat zeker niet lukken. Je moet in staat zijn te voorspellen wanneer het mogelijk is om een keer wat meer aandacht aan je persoonlijke leven te besteden.
 
Heldere doelen die uitdagend zijn: 1 punt
Als je 'targets' moet halen die saai zijn, dan is je werk dat ook. Uitdagend werk zonder een helder doel zal uitmonden in een slechte baan omdat je niet goed weet wat je aan het doen bent. Hulp vragen aan je baas zal in die situatie niet veel uitmaken: hij weet ook niet hoe je verder moet gaan. De belangrijkste reden waarom mensen een burn-out krijgen is niet de hoeveelheid werk die ze verrichten, maar juist de vraag of het werk dat je doet zinvol is. Nutteloos werk kan geld opleveren, maar het zal weinig voldoening geven.
 
 Twee collega's met wie je vrienden bent: 3 punten

Als je vrienden hebt onder je collega's, liefst twee, dan kan het bijna niet anders dan dat je een leuke baan hebt. De reden hiervoor is simpel: met vrienden is het veel makkelijker de slechte kanten van een baan aan te kunnen of van een rotbaan een leuke te maken. Het is dus altijd goed voordat je ergens gaat werken, na te gaan voor jezelf of het mogelijk is op de werkvloer vrienden te maken. Zo ja: dan telt dat zwaar mee.

Lees ook:Zo zit het bedrijfsleven écht in elkaar…
Lees ook:Wat zeg ik over mijn gezondheid bij sollicitaties?
Lees ook:Ontstress tip van de maand
Lees ook:Af van secretaresse-imago én kinderwens
Lees ook:Hoe vind ik als 62-jarige een baan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.