Lieg je wel eens tijdens een sollicitatie?

Nou we het vanmorgen toch al over liegen hadden, kan er nog wel een leugenachtig berichtje bij. Hoe zit dat met sollicitanten? Liegen die wel eens tijdens hun sollicitatie? Stel, je leest een advertentie voor een baan die én heel leuk lijkt én die goed bij je past, maar je voldoet niet aan alle eisen. Wat doe je dan? De een kiest er voor niet te solliciteren en de ander denkt gewoon: 'Ik heb dan wel geen ervaring, maar ik leer het wel'. Bedenk: je hoeft niet altijd te liegen als je solliciteert voor een functie waarvoor je niet aan alle eisen voldoet, je kunt ook de waarheid spreken en de gok nemen.Als je niet over de nodige ervaring beschikt voor een baan, dan moet je goed nadenken hoe je dat gaat vertalen naar je cv. Dat is in principe voor iedereen anders, maar in principe zijn er twee opties. Je verzint gewoon maar wat of je probeert er te komen met de waarheid.
Bedenk, ook al voldoe je niet aan alle eisen, dan nog kun je solliciteren zonder te hoeven liegen op je cv. Denk gewoon: 'Het is duidelijk dat ik niet de gevraagde ervaring heb, maar ik kan de gevraagde vaardigheden makkelijk leren en uiteindelijk, je hebt toch niets te verliezen.

Maar je kunt ook glashard liegen. Maar daarmee zet je een leugenketen in, die je vaak zelf niet meer in de hand hebt. Je liegt in je VC, dus je moet liegen tijdens het gesprek,  en als je aangenomen wordt, moet je je leugen volhouden ten opzichte van je collega's en je leidinggevende. Als je daar even over doordenkt, word je er niet vrolijk van volgens mij…

Lees ook:Wat zeg ik over mijn gezondheid bij sollicitaties?
Lees ook:Grootste sollicitatieblunders
Lees ook:Ontstress tip van de maand
Lees ook:Oneerlijke manager dwingt geen respect af
Lees ook:‘Altijd bereikbaar’ zorgt voor vakantiestress

2 reacties op “Lieg je wel eens tijdens een sollicitatie?

  1. henry nieuwenhuizen

    Het antwoord op de vraag “Lieg je weleens tijdens een sollicitatie?” kennen we inmiddels wel.Zo onderzocht Kelly Services 33 landen , waaronder Nederland. We kennen de statistieken van recherchebureau Hoffmann, er zijn tal van enquetes geweest op nationalevacaturebank.nl, monsterboard, jobtrack,CWI,studentenwerk over liegen bij sollicitaties. De resultaten zijn steeds hetzelfde, tussen de 30 en 50% leugens (afhankelijk wat je onder liegen of opleuken verstaat).

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.