Mag ziekteverzuim mijn beoordeling beïnvloeden?

Loopbaanadvies van de week

Elke
week de reacties van loopbaancoaches op een loopbaanvraag. Deze week: mag ziekteverzuim mijn beoordeling beïnvloeden?

Vraag van Catharina:
“Ik heb vorige week mijn beoordeling gehad. Mijn functioneren werd als 'goed' beoordeeld, maar er werd grote nadruk gelegd op het feit dat ik – en dat klopt – meer dan gemiddeld kort verzuim heb gehad. Dit staat ook op het beoordelingsformulier vermeld.”

“Nu is mijn vraag: mag dit meer dan gemiddelde kort ziekteverzuim mijn beoordeling negatief beïnvloeden?”

“Ik heb het erover gehad met mijn manager. Daarbij heb ik zijn idee dat ik stress zou hebben weersproken. Het was namelijk een niet goed uitgeziekte griep met langdurige allergieverschijnselen, gecombineerd met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor ik steeds slechts een dag – of soms twee – thuisbleef om te herstellen. Waarschijnlijk had ik beter gewoon een langere periode kunnen uitzieken, maar je wordt betaald om te werken, nietwaar?”

Advies van loopbaancoach Lia Kasteel:
“De eerste vraag die bij me bovenkomt is of je zeker weet dat jouw meer dan gemiddelde kort ziekteverzuim écht van invloed is geweest op de uiteindelijke beoordeling. Of is het bespreken van dit frequente verzuim samengevallen met je beoordelingsgesprek?”

“Het is goed om te weten dat een werkgever met de huidige wetgeving actie moet ondernemen als er sprake is van ziekteverzuim. De acties moeten ook worden vastgelegd, vandaar dat wellicht is gekozen voor het beoordelingsformulier.”

“Frequent kort verzuim kan als een voorbode gezien worden van lang verzuim. Achter frequent kort verzuim kunnen andere oorzaken schuilgaan. Iemand kan niet meer op de juiste plek zitten, er kunnen privéproblemen zijn of problemen op het werk. Redenen genoeg om op tijd in gesprek te gaan met een medewerker, dat kan een hoop leed besparen. De praktijk heeft aangetoond dat deze aanpak goed werkt en het wordt in veel bedrijven zo toegepast.”

“Bij jou is het verzuim een niet goed uitgeziekte griep. Duidelijke situatie, lijkt me, die zich in de toekomst waarschijnlijk niet snel zal herhalen. Jouw beoordeling is 'goed' en dat doet volgens jou ook recht aan jouw functioneren. Vraag bij je leidinggevende gewoon even na of het ziekteverzuim wel of niet van invloed is geweest, zodat hij dit kan toelichten.”

Advies van loopbaancoach Inge van Erkel:
“Uit je e-mail maak ik op dat het ziekteverzuim nu in elk geval geen invloed heeft gehad op je beoordeling. Gelukkig maar. Wel is elke vorm van frequent verzuim een signaal om goed op de werknemer te letten. Ik begrijp jouw werkgever dan ook wel dat hij dit meeneemt op het formulier. Het is goed om dit te bespreken en dat hebben jullie gedaan.”

“Wat me wel opvalt in je verhaal is je verantwoordelijkheidsgevoel. Ook dan kan het ziekteverzuim een signaal zijn: pas op. Juist de meest verantwoordelijke medewerkers hebben kans op uitval, omdat zij niet snel ‘nee’ zullen zeggen en daardoor te lang doorgaan. Pak dit signaal op is mijn advies, en werk eraan om, in samenspraak met je manager, met dit grote verantwoordelijkheidsgevoel om te gaan. Ken je grenzen en geef ze aan.”

Lees ook:
> Wat zeg ik over mijn gezondheid bij sollicitaties?
> Hoe vind ik als 62-jarige een baan?
> Af van secretaresse-imago én kinderwens

De bovenstaande vraag en het advies zijn een verkorte weergave van de teksten op Loopbaanadvies.net. Ze zijn met toestemming opgenomen. Lees hier de volledige teksten.

Lees ook:Af van secretaresse-imago én kinderwens
Lees ook:Wat zeg ik over mijn gezondheid bij sollicitaties?
Lees ook:Ziekteverzuim binnen gezondheidszorg stijgt
Lees ook:Hoe vind ik als 62-jarige een baan?
Lees ook:Looppbaanadvies van de week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.