Meer verdienen? Ga bij een vereniging!

Lidmaatschap van de ouderraad op school, de voetbalvereniging of Amnesty International levert meer inkomen op en een baan met een hogere status. Globaal zouden mensen per lidmaatschap vijf procent meer inkomen verdienen.

Dat blijkt uit het onderzoek waarmee Stijn Ruiter recentelijk promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het resultaat van Ruiters onderzoek lijkt erg voorspelbaar. "Maar ik heb voor het eerst aangetoond dat er echt een sterke causaliteit bestaat tussen lidmaatschap en banenkansen", stelt de onderzoeker in NRC Handelsblad. "We hebben van ruim 1500 mensen de loopbaan in kaart gebracht en tegelijkertijd gekeken naar hun participatie op andere terreinen. Daar kwam een duidelijke conclusie uit: als je eenmaal bij een vereniging zit, ga je vervolgens vooruit in je carrière. Dit soort netwerken helpen je verder."

Maakt het nog uit van welke vereniging je lid bent? "Ja, absoluut", zegt Ruiter. "Als het je om je carrière te doen is, kun je beter lid worden van organisaties die veel leden hebben met een hogere positie op de arbeidsmarkt, zoals politieke verenigingen, Amnesty of milieuverenigingen. Daar zitten relatief meer leden met hogere functies dan bij sportclubs en buurtverenigingen. Overigens werkt het ook andersom: mensen met hoge, statusgevoelige functies worden eerder gevraagd om lid te worden van een vereniging."

Volgens Ruiter maakt het niet uit of je daadwerkelijk iets doet binnen een vereniging, als je maar lid bent. "Je moet uiteraard wel af en toe je gezicht laten zien", vervolgt hij in NRC Handelsblad. "Het overmaken van een donatie is niet genoeg. Maar inderdaad, je hoeft niet actief in het bestuur te zitten of allerlei evenementen te organiseren om profijt te hebben van je lidmaatschap. Het gaat erom dat je mensen leert kennen. Actief vrijwilligerswerk doen blijkt niets extra op te leveren. Behalve voor de eerste baan, dat is wel opmerkelijk."

Sollicitatiegesprek
Persoonlijk geloof ik dat het ook cruciaal is op welke manier je gebruik maakt van de nevenactiviteiten tijdens een sollicitatiegesprek. Als je met passie over je vereniging praat en concrete voorbeelden gebruikt om bepaalde eigenschappen te onderbouwen, dan zal dat indruk maken op de werkgever.

(Bron: NRC Handelsblad)

Lees ook:‘Medezeggenschap stimuleren’ volgens De Geus
Lees ook:Ontslagrecht blijft bron van conflict in kabinet
Lees ook:Haal meer voldoening uit je dag
Lees ook:Met Hyves of weblog indruk maken op werkgever
Lees ook:Record voor het FNV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.