Aan training en scholing heb je niets…

Medewerkers leren meer van hun werk dan van een dure cursus, zo blijkt uit onderzoek van Intermediair. Althans, wanneer het werkklimaat stimulerend genoeg is. Investeren in dure cursussen is dus niet nodig, zo blijkt uit het onderzoek onder bijna tienduizend werknemers van iets minder dan vijftig bedrijven. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau SatisAction en de Universiteit van Tilburg.Wel zijn er andere effecten zichtbaar als medewerkers (regelmatig) op cursus gaan. Er bestaat namelijk een positieve relatie tussen de mate waarin medewerkers trainingen volgen en hun oordeel over de organisatie: naarmate ze meer trainingen volgen, zijn ze positiever over bijvoorbeeld efficiëntie en resultaatgerichtheid.
 
Maar wie aangeeft in een 'stimulerend leerklimaat' te werken, oordeelt nog positiever. Bij zulke bedrijven is sprake van veel onderling contact, contact met andere afdelingen en zelfs met andere organisaties. Dit suggereert dat een organisatie beter kan investeren in een stimulerend leerklimaat dan in trainingen. Of dat ook werkelijk zo is, zal nader onderzoek moeten uitwijzen. Uit eigen ervaring  weet ik overigens dat het inderdaad veel inspirerender is om te werken met collega's waar je wat van opsteekt, die betrokken zijn bij elkaars werk en waar feed back de normaalste zaak van de wereld is. Cursussen en trainingen, zeker als die buiten de deur worden gegeven, worden toch vooral beoordeeld op het niveau van de aangeboden lunch…

Lees ook:Vijftig+: geen opleiding meer waard
Lees ook:Wassen neus: functioneringsgesprekken
Lees ook:Weinig zelfvertrouwen onder top-vrouwen
Lees ook:Vraag naar flexibel werk is groter dan aanbod
Lees ook:Ambtenaren niet trots op werkgever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.