Minder Nederlanders worden ‘bijgespijkerd’

Ruim 1,1 miljoen Nederlanders volgden vorig jaar een particuliere opleiding of cursus. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. Procentueel nam het aantal Nederlanders dat niet-bekostigd onderwijs volgde licht af. Was dit in 2006 nog twaalf procent van de bevolking, vorig jaar kwam dit aantal uit op 10,6 procent. Het zogenoemde niet-bekostigde onderwijs behelst opleidingen die niet worden betaald door de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).De kosten zijn voor rekening van de student of cursist, de werkgever of de uitkeringsinstantie. Bij dit type onderwijs gaat het om bijvoorbeeld een cursus Word of Excel, taalcursussen, havo- of vwo-opleidingen aan een commercieel instituut, lessen accountancy of SPD, en vrijetijdscursussen als bloemschikken of origami.
Voor acht op de tien leergierige Nederlanders hadden de opleidingen een relatie met hun werk. Zij hoopten met de opleiding hun kansen op promotie of een nieuwe baan te vergroten, of om een baan te krijgen. Van de bevolking met een diploma in het hoger onderwijs nam zestien procent deel aan het niet-bekostigd onderwijs. Bij personen met als hoogste opleiding het vmbo was dit zes procent. Elf procent van de havo-/vwo-/mbo-opgeleiden volgde een particuliere opleiding. Vooral 25 tot 44-jarigen volgen dit type onderwijs. Bij jongeren is het aandeel lager omdat ze vaak in het bekostigd onderwijs zitten. Economisch-juridische opleidingen zijn bij zowel mannen als vrouwen het populairst.

Ik ga er van uit dat in-company opleidingen hierbij niet meegeteld zijn, anders zou het helemaal bedroevend zijn. Wat ook wel schrikken is, is dat hoe lager mensen opgeleid zijn, hoe minder (bij-)scholing zij krijgen, hoe hoger zij al opgeleid zijn, hoe vaker zij scholing krijgen. Het zou toch logischer zijn als dat net omgekeerd was…

Lees ook:Driekwart werkende Nederlanders droomt van een eigen bedrijf
Lees ook:Minder mensen denken aan vervroegd pensioen
Lees ook:Wie wordt er wijs uit de werkloosheidscijfers?
Lees ook:Niet lang maar wel erg hard
Lees ook:Werkloosheid onder niet-westerse allochtonen gedaald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.