Hoe vind ik als 62-jarige een baan?

Loopbaanadvies van de week

Elke
week de reacties van loopbaancoaches op een loopbaanvraag. Deze week: hoe vind ik als 62-jarige een baan?

Vraag van Ruud Nitschelm:
"Prima occasion, carrosserie en motor gaan nog vele jaren mee. Wat moet ik doen om een koper te vinden? Dit zou een speurder kunnen zijn voor de Telegraaf, maar het is een wat cynische omschrijving van een 62-jarige man met een goed cv, die last heeft van het arbeidsklimaat in Nederland."

"We hebben de mond vol over arbeidsparticipatie, maar in de praktijk merk ik daar niets van. De overheid doet veel te weinig voor deze groep welwillende en broodnodige krachten die staan te trappelen om klussen te klaren. Mijn vraag is wat nog kan bijdragen om aan tafel te geraken?"

Advies van loopbaancoach Caroline van Rooy:
"Ik weet natuurlijk niet wat je al geprobeerd hebt, maar mogelijk kan je binnen je netwerk rondvragen en maak je op die manier meer kans. Ik ben het natuurlijk met je eens dat men zegt dat iedereen lang moet blijven werken, maar dat dit in de praktijk niet zo werkt. Men neemt de oudere werknemer minder snel aan – en dan ben ik zeer genuanceerd. Ook kan een speciaal uitzendbureau voor zestigplussers je misschien helpen."

Advies van loopbaancoach Inge van Erkel:
"Ik kan je niet anders dan gelijk geven. Politiek en praktijk gaan niet hand in hand en daar heb je buitengewoon veel last van. Met solliciteren geef ik je weinig kans, omdat men toch nog erg snel naar de geboortedatum kijkt. Het weglaten van deze datum heeft weinig zin, want er is een hoop terug te lezen in opleiding en ervaring."

"Een alternatief kan zijn een soort portfolio te maken waarin je je aanbod beschrijft, en daarmee gaan netwerken. Netwerk niet alleen bij bedrijven zelf, via familie en vrienden, maar ga ook naar businessbijeenkomsten en beurzen. Een beeld zegt meer dan duizend woorden: zorg dat mensen je zien, met je praten en een persoonlijke indruk krijgen. Daar liggen denk ik je meeste kansen."

Advies van loopbaancoach Onno Vendel:
"Netwerken werkt, maar dan vooral bij een gerichte benadering, waarbij senioriteit als een kwaliteit wordt neergezet. Wat ik je aanraad is jouw kernkwaliteiten onder begeleiding van een loopbaanprofessional om te zetten in een duidelijk functieprofiel. Een profiel waaruit blijkt wat jij waard bent, én dat blijk geeft van wat 'de markt' nodig heeft."

"Overweeg daarbij ook om bepaalde activiteiten in de vorm van zelfstandig ondernemerschap uit te voeren. Het helpt je bij het fris houden van je werkervaring, het geeft blijk van initiatief en – last but not least – het geeft je een goede ingang bij alle netwerkactiviteiten."

Lees ook:
> Wat zeg ik over mijn gezondheid bij sollicitaties?
> Mag ziekteverzuim mijn beoordeling beïnvloeden?
> Af van secretaresse-imago én kinderwens

De bovenstaande vraag en het advies zijn een verkorte weergave van de teksten op Loopbaanadvies.net. Ze zijn met toestemming opgenomen. Lees hier de volledige teksten.

Lees ook:Mag ziekteverzuim mijn beoordeling beïnvloeden?
Lees ook:Wat zeg ik over mijn gezondheid bij sollicitaties?
Lees ook:Af van secretaresse-imago én kinderwens
Lees ook:Voor je zelf werken geeft écht een kick
Lees ook:Looppbaanadvies van de week

Eén reactie op “Hoe vind ik als 62-jarige een baan?

 1. A.Vink

  Ik las bovenstaand stukje en de reacties daarop. Ik ben zelf een paar jaar jonger en enige jaren geleden tegen hetzelfde probleem aangelopen.
  Netwerken is uitstekend, maar levert niet altijd (direct) wat op.
  Wat ook mogelijk is, wanneer je jezelf dat financieel kunt veroorloven is met een werkgever overeenkomen dat je een korte tijd tegen kostenvergoeding werk levert. Daarnaast is voor jezelf beginnen een optie. Je kunt jezelf als zzp-er verhuren. De werkgever is daarmee niet vast verbonden en je verdient toch een redelijk inkomen.
  Naar een vaste baan solliciteren is een illusie.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.