Wat zeg ik over mijn gezondheid bij sollicitaties?

Loopbaanadvies van de week

Elke week de reacties van loopbaancoaches op een loopbaanvraag. Deze week: wat zeg ik over mijn gezondheidsproblemen tijdens sollicitatiegesprekken?

Vraag van Marcel:
"Door gezondheidproblemen heb ik drie jaar geleden met moeite mijn bachelordiploma commerciële economie gehaald. Vervolgens ben ik bedrijfswetenschappen gaan studeren, maar moest stoppen vanwege de gezondheid. Vervolgens heb ik een jaar thuisgezeten, met alleen een bijbaantje."

"Daarna heb ik bij een slagerij gewerkt. Niet mijn ambitie, maar ik wilde weer bezig zijn."

"Inmiddels voel ik mij weer gezond en ben met veel motivatie aan het solliciteren, dit keer naar functies die aansluiten bij mijn opleidingsniveau. Maar het valt niet meer, omdat ik geen werkervaring heb. Een vraag die mij bij sollicitatiegesprekken al snel word gesteld is waarom ik zo lang bij een slagerij heb gewerkt."

"Moet ik als antwoord nou alles op tafel leggen en zeggen dat ik veel gezondheidsproblemen heb gehad? Of is het beter om dit te vermijden en te kiezen voor een wat vagere omschrijving?"

Advies van loopbaancoach Carla Verweij:
"Ik snap dat je je zorgen maakt over je cv en over de vragen die er naar aanleiding van je cv kunnen worden gesteld. Toch zou ik me daarover niet te veel zorgen maken. Er zijn heel wat mensen met gaten in hun cv’s die erin slagen een fijne baan te vinden."

"Wat betreft het sollicitatiegesprek geloof ik altijd in het vertellen van de waarheid. Maar je kunt de waarheid op verschillende manieren vertellen. Leg dus niet de nadruk op je problemen en wat je daardoor allemaal niet hebt kunnen doen, maar vertel dat de problemen nu achter de rug zijn en dat je staat te trappelen om aan de slag te gaan."

"Je kunt hierbij aangeven dat je, ondanks je problemen toch altijd hebt gewerkt, omdat je niet iemand bent die bij de pakken neer gaat zitten. Ook kun je vertellen wat je daar allemaal hebt geleerd."

"Maak het verhaal niet te lang. Kort en bondig is het beste. Dit kan enige oefening vergen. Probeer het in eerste instantie een paar keer uit bij familie of vrienden en vraag feedback op wat je vertelt."

Advies van loopbaancoach Yolanthe de Goederen:
"Je vraag roept een aantal reacties bij mij op. De vraag is hoe je je ziekte-ervaring anders kunt labelen. Wat heb je bijvoorbeeld geleerd door je gezondheidsproblemen? Vaak kom je er ergens wijzer uit dan je erin ging. Het is mogelijk dat je potentiële werkgever daar iets aan kan hebben."

"Daarnaast heb je door te gaan werken in de slagerij laten zien dat je een aanpakker bent en dat je gemotiveerd bent om deel te nemen in het arbeidsproces."

"Tot slot is de vraag in hoeverre er kans is dat je weer gezondheidsproblemen krijgt. Als dat niet het geval is, kun je natuurlijk open zijn."

Lees ook:
> Hoe vind ik als 62-jarige een baan?
> Mag ziekteverzuim mijn beoordeling beïnvloeden?
> Af van secretaresse-imago én kinderwens

De bovenstaande vraag en het advies zijn een verkorte weergave van de teksten op Loopbaanadvies.net. Ze zijn met toestemming opgenomen. Lees hier de volledige teksten.
.

Lees ook:Af van secretaresse-imago én kinderwens
Lees ook:Mag ziekteverzuim mijn beoordeling beïnvloeden?
Lees ook:Hoe vind ik als 62-jarige een baan?
Lees ook:Zo zit het bedrijfsleven écht in elkaar…
Lees ook:Ontstress tip van de maand

Eén reactie op “Wat zeg ik over mijn gezondheid bij sollicitaties?

  1. Roland

    Uit ervaring (als deels arbeidsgehandicapte en inmiddels zelf werkgever) weet ik dat eerlijk weliswaar het langst duurt, maar dat niet iedereen eerlijkheid even goed weet te waarderen. In het geval van Marcel zou ik er dan ook eerder voor kiezen om het gezondheidsaspect zoveel mogelijk buiten beschouwing te laten. Een verklaring als ‘na mijn studie heb ik het een tijd helemaal gehad met al dat theoretische gedoe, en heb ik eerst eens tijd iets heel anders gedaan’ lijkt mij beter te behappen en niet al te ver bezijden de waarheid…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.