Een slimme meid behoudt haar meisjesnaam

Een vrouw die na het huwelijk de naam van haar echtgenoot overneemt,
wordt beoordeeld als afhankelijker, minder ambitieus en minder
intelligent dan een vrouw die haar meisjesnaam behoudt. Hierdoor zouden deze vrouwen minder snel worden aangenomen bij sollicitaties en kans maken op een minder hoog salaris.

Dat blijkt uit experimenteel onderzoek van TIBER, het Tilburg Institute for Behavioral Economics van de Universiteit van Tilburg.

Dit terwijl het overnemen van de naam van de echtgenoot allerminst op zijn retour is. Slechts zo'n vijftien procent van de vrouwen behoudt haar eigen naam.

Het overnemen van de naam van de man heeft gevolgen voor hoe de vrouw benaderd wordt in de samenleving. Vrouwen die de naam overnemen, worden namelijk beoordeeld als afhankelijker, minder ambitieus en minder intelligent dan vrouwen die hun meisjesnaam gebruiken of ongetrouwde vrouwen.

Feestje
Voor het onderzoek werd aan studenten gevraagd om zich in te beelden dat ze op een feestje voorgesteld werden aan het echtpaar Peter en Helga Bosboom, waarbij de vrouw de naam van de man gebruikt. Deze proefpersonen beoordeelden Helga vervolgens op een schaal van 1 tot 7 als zorgzamer, afhankelijker, minder intelligent en emotioneler dan wanneer ze waren voorgesteld aan het echtpaar Peter Bosboom en Helga Kuipers.

Het gebruik van een dubbele achternaam (Bosboom-Kuipers) door de vrouw, bleek hetzelfde effect te hebben als het gebruik van de naam van de man.

Directeur p&o
Dat de keuze van de achternaam zelfs geld zou kunnen kosten, bleek uit een experiment waarin studenten sollicitanten moesten beoordelen die per e-mail reageerden op een vacature voor de functie directeur p&o. Studenten beoordeelden sollicitantes die hun meisjesnaam gebruiken als ambitieuzer, intelligenter en onafhankelijker. Bovendien schatten ze de kans dat zo'n sollicitante wordt aangenomen lager in, evenals het bijbehorende salaris.

Natuurlijk zijn studenten geen personeelsfunctionarissen die sollicitanten in een salarisschaal indelen. Maar hun inschatting weerspiegelt wel de resultaten van sociologisch onderzoek: vrouwen die de naam van hun echtgenoot overnemen zijn over het algemeen ouder en lager opgeleid, hebben meer kinderen, werken minder uren en verdienen minder.

Ambitieuze vrouwen met trouwplannen, wees dus gewaarschuwd…

Lees ook:Weinige vrouwen aan de top vaak andere nationaliteit
Lees ook:Vrouwen moeten zelf harder vechten voor carrière
Lees ook:Mannelijke manager liegt beter (en vooral ook makkelijker)
Lees ook:Hoera: een vrouw aan de top!
Lees ook:Wíllen ‘de vrouwtjes’ soms niet werken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.