Knutselen met je cv: er kan meer dan je denkt

Op internet zijn op diverse websites voorbeelden van cv's te vinden. Dit suggereert dat een cv een standaardindeling heeft, maar dat is een groot misverstand. Wees creatief met je cv en zorg dat het belangrijkste vooraan komt te staan, zodat jouw sollicitatie direct in het oog springt tussen alle andere brieven.

Op sites als Intermediair.nl en Leren.nl zijn voorbeelden van cv's te vinden. Leuk om inspiratie op te doen, maar zeker niet raadzaam om de indeling letterlijk over te nemen. Elk cv ziet er weer anders uit, er is geen standaardindeling te geven.

Steeds een nieuw cv
Zelfs is het van belang om bij elke nieuwe sollicitatie je cv opnieuw onder de loep te nemen. Per functie wordt er belang gehecht aan andere kwaliteiten en moeten dus andere ervaringen worden benadrukt. Net zoals je elke keer een nieuwe sollicitatiebrief schrijft, moet je ook bij elke sollicitatie je cv opnieuw aanpassen.

Chronologie
De mogelijkheden om te 'knutselen' met je cv zijn divers. Zo kun je kiezen voor een chronologische of niet-chronologische volgorde bij het opsommen van opledingen en werkgevers. De niet-chronologische volgorde heeft het voordeel dat het laatstgedane bovenaan komt te staan en dus als eerste in het oog springt. Wat je het laatste hebt gedaan, is in de meeste gevallen het meest relevante. Maar overweeg dit per sollicitatie steeds weer opnieuw.

Werk of opleiding?
Iets anders waar je creatief mee om kunt gaan, is de indeling in rubrieken en de volgorde hiervan. Het enige wat vaststaat is dat bovenaan je persoonlijke gegevens komen te staan. Daaronder kan ofwel 'opleiding' ofwel 'werkervaring' volgen. Voor iemand die net is afgestudeerd, is het eerste het meest logische. Iemand die inmiddels al wat relevante werkervaring heeft opgedaan, kan meestal dat het beste eerst noemen.

Interesses
Voor de overige rubrieken is al helemaal geen vast recept te geven. Heb je meerdere stages gelopen, dan kun je kiezen voor een apart kopje 'stages'. Heb je in diverse besturen gezeten, dan kun je overwegen daar een lijstje van te maken. Andere opties zijn 'nevenwerkzaamheden', 'interesses' (klink wat volwassener dan hobby's), 'publicaties', 'vrijwilligerswerk' of een andere kop die is toegespitst op jouw situatie.

Weglaten
Soms is het verstandig om onrelevante ervaringen weg te laten, zodat relevante ervaringen meer nadruk krijgen. Bijbaantjes naast je studie worden minder belangrijk als je al veel andere werkervaring hebt opgedaan. Als je hobby's lezen en films kijken is, kun je overwegen of je deze rubriek wel noemenswaardig is, al naargelang de functie waar je voor solliciteert. Kortom: puzzel, overpijns, verplaats je in de werkgever, kijk waar het eerste zijn of haar blik op zal vallen en knutsel erop los.

Gerelateerde artikelen:
> Zeven tips voor managers in spe: overweeg ook om het niet te doen
> Werkervaring opdoen zonder te solliciteren
> Tips om tussen al die banen de juiste te vinden

Lees ook:Looppbaanadvies van de week
Lees ook:Grootste sollicitatieblunders
Lees ook:FNV onderzoekt werkkansen herbeoordeelde wao’ers
Lees ook:Achter de schermen van het UWV (deel 3)
Lees ook:Belastingaangiftes moeten opnieuw worden ingediend

2 reacties op “Knutselen met je cv: er kan meer dan je denkt

  1. henry nieuwenhuizen

    Als je klaar bent met “knutselen” kun je de test doen of jouw cv helemaal oke is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Lugtigheid

    in plaats van je cv te sturen kan je ook wijzen op je homepage, je kan dan vertellen over je successen en vertellen over je werk-ervaring.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.