Langer werken wordt straks een recht

En dus geen verplchting. Of bangmakerij. Als het aan minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt, moeten mensen na hun 65e kunnen doorwerken als ze dat willen. Inmiddels heeft Donner een notitie over zijn plannen naar de Tweede kamer gestuurd. Hij vindt ook dat het voor werkgevers  aantrekkelijker moet worden ouderen na hun pensioenleeftijd in dienst te houden.

Voor werkgevers maakt Donner het aantrekkelijk om 65-plussers in dienst te houden. Zo worden ze niet verplicht bij ziekte het loon twee jaar door te betalen zoals bij jongeren wel moet. Wel vindt hij dat bij collectief ontslag 65-plussers voor de 65-minners moeten vertrekken Donner wil er van af dat mensen al voor hun 65e gaan afbouwen. 'We moeten doorkrijgen dat we tot ons 65e levensjaar blijven werken en dat we pas daarna beginnen met afbouwen.'

Volgens Donner levert doorwerken ook werknemers nu al veel voordeel op. Los van de minder meetbare voordelen als langere deelname aan het arbeidsproces, krijgen werknemers van 65 en ouder aow, loon en vaak een aanvullend pensioen. Bovendien betalen ze geen sociale premies. Dat scheelt nogal. En elke maand uitstel van aow levert ook nog eens 5 procent meer aow per maand op. Een jaar later met pensioen betekent 7 procent extra pensioen. at mij betreft: eindelijk eens iets zinnigs van deze minister die zich vaker laat kennen als moraalridder dan als bestuurder…

Lees ook:Minder mensen denken aan vervroegd pensioen
Lees ook:Eindelijk: zwangerschapsverlof voor zelfstandigen
Lees ook:Plannen om aantal Wajongers terug te dringen
Lees ook:PvdA: een ‘optimistisch’ verkiezingsprogramma
Lees ook:Ontslagrecht blijft bron van conflict in kabinet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.