Oudere bijstandsgerechtigde de klos

Oudere bijstandgerechtigde van 57,5 jaar en ouder, die zijn vrijgesteld van de plicht om te werken, mogen op dit moment nog volgens de Wet werk en bijstand (WWB) 13 weken per jaar naar het buitenland. Die mogelijkheid wil minister De Geus terugdraaien. Als het aan hem ligt wordt er voortaan niet langer dan maximaal 4 weken in het buitenland doorgebracht. Wie toch langer dan die vier weken gaat, krijgt vervolgens geen uitkering meer.

Je kunt je afvragen waar dit in godsnaam voor nodig is. Het gaat om bijstandsgerechtigden die vrijgesteld zijn om te werken – en die status krijg je niet voor niets. Als het kabinet (lees: De Geus) voorstelt om de maximale tijd die in het buitenland doorgebracht mag worden, terug te brengen naar vier weken om de arbeidsdeelname van ouderen te vergroten en de werking van het sociale zekerheidsstelsel te verbeteren, snapt dat dit dus pure flauwekul is.
In werkelijkheid gaat het er dan ook om om de rechtsongelijkheid tussen de verschillende bijstandsgerechtigden op te heffen. Bijstandsmoeders met jonge kinderen zijn bijvoorbeeld ook vrijgesteld van de plicht om te werken zolang hun kinderen ook echt jong zijn. En liever dan hen de mogelijkheid te geven om langer dan vier weken weg te blijven, schrapt hij die mogelijkheid voor ouderen. De Geus, gebruik je verstand: bijstandmoeders met jonge kinderen kúnnen niet langer weg dan 4 tot 6 weken: daarna moeten hun kinderen namelijk weer naar school. Wat mij betreft: prijs de dag wanneer bewindslieden weer met beide benen op de grond zullen staan van het alledaagse leven…

Lees ook:Part time werken is favoriet
Lees ook:De goedertierenheid van het kabinet
Lees ook:Bijstandsgerechtigden: een Dahaitu past u beter
Lees ook:FNV voert actie tegen AOW-gat
Lees ook:Bijdrage kinderopvang blijft uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.