De goedertierenheid van het kabinet

Werkloze en gedeeltelijk arbeidsongeschikte vrijwilligers en mantelzorgers kunnen, als het aan het kabinet ligt, vanaf 1 oktober 2006 onder voorwaarden tijdelijk een ontheffing krijgen van de sollicitatieplicht. Dit heeft het kabinet besloten op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op dit moment geldt een soortgelijke regeling al voor mensen die op 31 december 2003 57,5 jaar of ouder waren. De nieuw voorgestelde regeling is niet leeftijdgebonden.

Een genereus gebaar, zo op het eerste gezicht. Wie echter de ‘kleine lettertjes’ doorneemt, komt een waslijst aan voorwaarden en beperkingen tegen, waardoor je je in alle ernst kunt afvragen of er één iemand ook daadwerkelijk van de regeling gebruik zal kunnen maken en zo ja, wat hij of zij er mee opschiet.

1) vrijwilligers moeten vrijwilligerswerk doen dat hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot;
2) het vrijwilligerswerk moet minimaal 20 uur per week gedaan worden;
3) uitsluitend vrijwilligers die al langere tijd op zoek zijn naar een reguliere baan komen in aanmerking voor de ontheffing;
4) mantelzorgers moeten intensieve zorg verlenen (terminale patiënten).

Wie aan deze voorwaarden voldoet (dit ter beoordeling van het UWV) kan voor een periode van maximaal 6 maanden vrijgesteld worden van de sollicitatieplicht en hoeft die tijd ook niet beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt. Uitkeringsgerechtigden die een calamiteit in hun privé-leven meemaken (plotseling overlijden van een gezinslid, een afgebrand huis) kunnen ‘zomaar’ voor maximaal vier weken vrijgesteld worden van deze verplichtingen.

Hoe hard Balkenende II ook tracht te timmeren aan een ‘sociaal gezicht’, het maakt op mij geen indruk (zie ook deze posting).

Lees ook:Bijstand: ‘moeilijke groepen bestaan niet’
Lees ook:Is een bestaan als zelfstandige de oplossing?
Lees ook:Oudere bijstandsgerechtigde de klos
Lees ook:Eindelijk: zwangerschapsverlof voor zelfstandigen
Lees ook:Looppbaanadvies van de week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.