Trouw wordt absoluut niet beloond

In 95 procent van de Nederlandse organisaties wordt het meeste geld geïnvesteerd in medewerkers die korter dan vijf jaar in dienst zijn.  Bij het leeuwendeel van de  organisaties ligt de focus zelfs op de eerste twee jaar. Trouwere medewerkers worden daarentegen vergeten. Scholing, en laat staan extra secundaire arbeidsvoorwaarden, zijn niet meer voor hen weggelegd want de focus ligt op de nieuwkomers. Dat blijkt uit human resource benchmark onderzoek (prestatievergelijking) van TNS NIPO in opdracht van Raet, een van de grootste salarisverwerkende bedrijven in Nederland.

 

Foto: trouwe, vaak oudere, werknemers hoeven nergens meer op te rekenen… 

 

 

Uit het onderzoek blijkt ook dat de hoogte van het salaris zelden de hoofdreden is om te solliciteren. Zekerheid, imago en carrièremogelijkheden worden belangrijker gevonden. Leidinggevenden bepalen uiteindelijk bijna altijd welke nieuwe mensen worden aangenomen. Interne en externe adviseurs hebben nauwelijks invloed op de werving en selectie van werknemers. Verder blijkt dat organisaties steeds creatievere secundaire arbeidsvoorwaarden opstellen, zoals een studietoelage voor kinderen of het aanbieden van extra culturele uitstapjes.

Lees ook:Wassen neus: functioneringsgesprekken
Lees ook:Afdeling personeelszaken overbodig?
Lees ook:Vijftig+: geen opleiding meer waard
Lees ook:Aan training en scholing heb je niets…
Lees ook:Trouwe werknemer grootste dief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.