ZZP-ers zijn geen ondernemers, of toch wel?

Steeds meer zijn er geluiden te horen dat ZZP-ers eigenlijk geen ondernemers zijn. ZZP-ers zijn bijna-ondernemers, krijg je dan te horen. Afhankelijk van de definitie van het begrip 'ondernemer' kun je deze stelling onderschrijven en verwerpen. Laten we eerst eens kijken naar wat we precies verstaan onder 'ondernemer'. In de eerste plaats, en dat zal iedereen beamen, gaat het om iemand die werkt voor eigen rekening en risico. Daarbij zijn alle kosten voor zijn rekening. Afhankelijk van de rechtsvorm kan hij DGA (directeur-grootaandeelhouder) zijn maar in ieder geval is hij of zij niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. WW, ziektewet en WIA vormen, in tegenstelling voor werknemers, geen vangnet. De hamvraag is of een bedrijf opbouwen al dan niet een fundamenteel kenmerk is die hoort bij 'ondernemen'.Wie deze vraag met 'ja' beantwoordt, zal er niet aan ontkomen om een ZZP-er als een 'bijna-ondernemer' te zien. Immers,  een ZZP-er heeft niet als primair doel om een onderneming op te bouwen. In principe doet hij niets meer of minder dan het creëren of in stand houden van zijn eigen werkplek. Een ondernemer daarentegen heeft als doel een bedrijf op te bouwen dat, uiteindelijk, zonder hem kan functioneren.
Kortom, een ZZP-er heeft wel het risico-profiel van een ondernemer, maar is het niet. Zou dat iets moeten betekenen voor bijvoorbeeld het recht op werknemersverzekeringen? Valt de ZZP-er hier eigenlijk tussen wal en schip? Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken?

Eens of niet? Laat hieronder uw reactie achter.

Lees ook:Wassen neus: functioneringsgesprekken
Lees ook:Reken je niet te snel rijk
Lees ook:Arme ondernemers bang voor gezichtsverlies
Lees ook:ZZP afvalputje voor de WW?
Lees ook:Modern ondernemerschap: ontslag per sms

2 reacties op “ZZP-ers zijn geen ondernemers, of toch wel?

  1. Peter De Bruyn

    Ondernemend Nederland houdt er een eigenaardige zienswijze op na. De werkzoekende die erin slaagt om een eigen éénmanszaak op te bouwen is een ZZP’er. De zoon of dochter die de winkel van de ouders overneemt met enkele personeelsleden, om vervolgens hen voor hem of haar te laten werken, is een ondernemer. Is het feit of je ondernemend bent niet eerder richtinggevend? Ondernemende ZZP’ers en ondernemende ondernemers, daar worden we met zijn allen beter van. De rest is een discussie over het geslacht der Engelen (Ondernemer/manager uit België)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roland

    Volgens mij zou de discussie toch nog wel een stap verder moeten gaan. ZZP-ers, die echt als ‘freelancer’ hun brood verdienen, hebben volgens mij meer behoefte – en misschien ook wel recht – op soortgelijke bescherming als werknemers. Als je niets meer of minder doet dan je eigen baan/werk creëren, is dat toch fundamenteel anders (ook qua geldstromen en ‘winst) als wat een ondernemer doet. Ik pleit er dan ook voor om de begrippen helderder af te bakenen en daar de gevolgen van te accepteren. Zeker nu bijna iedere werkloze gepusht wordt vanuit UWV om ‘maar voor zich zelf te beginnen’ met alle risico’s van dien…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.