Utrecht zorgvuldig bij opleiding ZZP-er

Op 29 mei schreef ik een bericht onder de kop 'ZZP afvalputje voor de WW'. De strekking was helder. Meer dan 1 miljoen ZZP-ers is veel, te veel. Zolang het goed gaat met de economie lijkt er weinig aan de hand. Maar al die honderdduizenden zelfstandigen, hoe vergaat het hen als het minder gaat? Tegelijkertijd gaf ik Amsterdam (gemeente en UWV) een veeg uit de pan omdat men daar werkelozen te makkelijk pusht richting 'ondernemerschap'. Nu kom ik met een bericht over Utrecht. De gemeente Utrecht presenteerde, samen met het UWV, een leer/werktraject voor 15 werkelozen om een opleiding tot 'zelfstandig klusser' te volgen. Mijn bezwaren tegen het fenomeen blijven, maar daar in het Utrechtse lijken ze het wel heel zorgvuldig aan te pakken.Op maandag 2 juni jongstleden gaven de gemeente Utrecht en de stichting Cocon de aftrap voor het leerwerkproject 'gecertificeerd allround klusondernemer'. Utrecht verwacht hiermee 15 klanten duurzaam aan het werk te krijgen. Voor het leerwerkproject heeft de gemeente Utrecht 15 klanten uit haar bestand en dat van het UWV geselecteerd die op dit moment werkloos zijn. Zij krijgen de kans om direct uit de bijstand te komen, betaald te werken en gelijktijdig een opleiding tot zelfstandig klusondernemer te volgen. Wethouder Marka Spit van Sociale en Economische Zaken is enthousiast over het project: 'Als je duurzaam aan de slag wil, is het belangrijk goede kwalificaties te hebben. Daar bieden wij nu de mogelijkheden voor. Er is veel behoefte aan goede vakmensen. Met een certificaat allround klusondernemer kun je volgens mij een goede boterham verdienen en ben je ook nog eens eigen baas.'
De deelnemers krijgen een tweejarig leerwerkproject met een arbeidscontract op basis van het wettelijke minimumloon aangeboden. Bij ROC Midden Nederland volgen ze een praktijkgerichte, duale opleiding waarbij zij lerend werken en werkend leren. In een speciale klushoek leren ze onder andere installatietechniek en stucen. Daarnaast werken ze bij werkleermeesters in een klusbedrijf.
Op deze manier lijken mij in ieder geval alle voorzorgsmaatregelen genomen te zijn oom het project succesvol af te sluiten. Een beperkt aantal mensen, veel aandacht voor het echte handwerk, stages en lang genoeg om ook echt wat te leren. Wie dat traject volhoudt is een doorzetter – een eerste vereiste voor een ondernemer in spé.

Lees ook:Werklozen weigeren ‘dwangarbeid’
Lees ook:Meeste stagiairs weigeren aangeboden baan
Lees ook:Minder Nederlanders worden ‘bijgespijkerd’
Lees ook:Anoniem solliciteren wérkt
Lees ook:Anoniem solliciteren zinloos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.