ZZP afvalputje voor de WW?

Dat klinkt negatief – en zo is het ook wel bedoeld. Als ik lees (in de Volkskrant) dat er inmiddels meer dan 1 miljoen ZZP-ers aan de slag zijn in Nederland, vind ik dat schrikken. Waarom? Om een aantal redenen. In de eerste plaats is de keuze om als zelfstandige aan de slag te gaan ('een eigen bedrijf te beginnen') meestal niet de eerste keus van de werkloze die die richting uit wordt begeleid door het UWV. Ik vrees ook dat de meesten absoluut niet kunnen overzien hoeveel tijd, energie en inspanning het kost om een eigen bedrijf(je) van de grond te krijgen. En in de derde plaats blijkt in de praktijk dat ZZP-ers over het algemeen niet eens voldoende omzet genereren om een premie voor een arbeidsongeschiktheidverzekering op te hoesten. Het is dus ook duidelijk geen vetpot. Sterker, het is een negatieve keuze, om vooral toch maar niet langs de kant te blijven staan.

Foto: hoe je het wendt of keert, het draait toch altijd weer om de centen… 

De reden dat ik dit hier schrijf, is een bericht dat in Amsterdam via het project Eigen Werk inmiddels een paar honderd werkloze 40-plussers als ZZP-er aan het werk geholpen zijn. Het is een jubelbericht. Kijk eens wat geweldig, en zelfs Alkmaar heeft de 'formule' al overgenomen. Het project, waarin het Centrum voor Werk in en Inkomen, uitkeringsinstantie UWV en de Dienst Werk en Inkomen Amsterdam samenwerken, begon twee jaar geleden. Inmiddels krijgen in Amsterdam alle 40-plussers die zich als werkzoekende inschrijven de vraag of zij er wel eens aan hebben gedacht voor zichzelf te beginnen. Informatie kunnen zij vinden op www.projecteigenwerk.nl. Van de 554 mensen die aan het project zijn begonnen, hebben inmiddels 231 mensen geen uitkering meer nodig (lees: zij verdienen meer dan de bijstandsnorm) en 108 mensen draaien nog 'proef' met hun onderneming. En die andere 215 mensen? Daar rept het artikel niet over. Dat zou natuurlijk afbreuk doen aan het 'hoera' gehalte. 

Aan de slag als zelfstandige vind ik een prima zaak (ik heb de stap onlangs zelf weer gemaakt). Maar dan wel uit volle overtuiging, van eigen kunnen en eigen ideeën. En niet omdat een of andere flapdrol van het UWV, die zelf maandelijks zijn salaris opstrijkt, je die richting op pusht.

Lees ook:Utrecht zorgvuldig bij opleiding ZZP-er
Lees ook:Is een bestaan als zelfstandige de oplossing?
Lees ook:Looppbaanadvies van de week
Lees ook:CWI zet zich in voor 45-plussers
Lees ook:Herkeurde WAO’ers krijgen ‘brugbaan’

Eén reactie op “ZZP afvalputje voor de WW?

  1. Jessica den Oever | Payroll Works

    Ik vind dat je gelijk hebt dat ze niet gepusht moeten worden, maar aan de andere kant vind ik het alleen maar goed. Ik vind het goed dat het UWV werklozen stimuleert om weer wat te gaan doen, of dat nou een eigen bedrijf is of ander werk zoeken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.