Column: Heb jij het Niagara-syndroom?

Loopbaancoach Lia Kasteel verzorgt maandelijks een column voor Werkwijzer.blog.nl.

Meedrijven met de stroom
Niagara-syndroom? Nog nooit van gehoord, is dat een nieuwe ziekte? Misschien kan je het wel zo zien.

Ik kwam een tekst tegen van Anthony Robbins, waarin hij een mooie metafoor geeft voor de manier waarop mensen in het leven kunnen staan. Mensen die voor hun gevoel vanuit het niets geconfronteerd worden met een ingrijpende, vervelende situatie.

Benieuwd geworden? Lees dan de vrije vertaling die ik van de tekst gemaakt heb:

Voor veel mensen is het leven als een rivier. Ze springen erin zonder vooraf een besluit te nemen waar ze terecht willen komen. Ze worden al snel meegenomen in de stroom, de stroom met een veelheid aan afleidingen in de vorm van uitdagingen, belevenissen en angsten.

Als ze splitsingen in de rivier tegenkomen, kiezen ze niet bewust welke kant ze opgaan: ze drijven met de stroom mee. Met de stroom van de meerderheid of van het sociaal wenselijke, in plaats van stil te staan bij hun eigen waarden of doelen. Met als gevolg dat ze het gevoel van controleverlies hebben en geen andere optie zien dan enigszins verdoofd verder mee te drijven met de stroom.

Ze drijven stroomafwaarts tot ze op een bepaald moment een steeds luider wordend gebulder horen en ze zich plots realiseren dat ze nog maar één kilometer van een grote waterval zijn verwijderd in een boot zonder peddels.

Ze roepen nog 'oh nee', maar het is te laat om nog iets te kunnen doen. Het is onvermijdelijk: ze storten naar beneden. Dit kan in de vorm van een ontslag of reorganisatie zijn, financiële problemen, relatieproblemen, problemen met de gezondheid. In veel gevallen had er het nodige leed voorkomen kunnen worden door stroomopwaarts betere en bewuste beslissingen te nemen.

En… hoe is het met jou gesteld? Heb jij het Niagara-syndroom of leef en kies je bewust?

Het kan geen kwaad om even mee te drijven met de stroom, maar wees je van tijd tot tijd wel bewust waar je naartoe gaat. En vraag je af of je dat ook echt wilt. Sus jezelf niet in slaap, omdat het wel comfortabel voelt om mee te drijven met de stroom. Blijf alert en kijk wat er om je heen gebeurt.

Loopbaancoach Lia Kasteel heeft ruime ervaring in het begeleiden van mensen bij vragen rondom werk vanuit haar eigen bureau. In 2006 haalde ze de hoogste score in een landelijk onderzoek naar klanttevredenheid. Ze heeft ook een eigen weblog Loopbaanadviesblog.nl.
.

Lees ook:Kies bewust een e-mailmoment
Lees ook:Grootste angst: de confrontatie
Lees ook:Heb jij een rotbaan?
Lees ook:Voor je zelf werken geeft écht een kick
Lees ook:Mogelijk steuntje in de rug voor arme ondernemers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.