Wajong op de schop: zoveelste fiasco in zicht

Ik kan me geen kabinet herinneren dat zoveel aan ongefundeerd whisfull thinking doet als deze ploeg. En één van de uitblinkers is minister Donner. Nu weer lanceert hij een plan om het aantal Wajongers (jong gehandicapten met een uitkering) drastisch terug te brengen of ze in ieder geval aan het werk te krijgen voor zover ze dat deels (en dus in theorie) nog kunnen. In principe een loffelijk streven, wat ongetwijfeld veel mensen, vooral zij die niet met hun hoofd maar met hun onderbuik denken, zullen omarmen. Maar ja, helaas zijn jong gehandicapten, net zoals ouderen in het algemeen en oudere gehandicapten in het bijzonder, voor een (deeltijd) baan afhankelijk van de goedwillendheid van het bedrijfsleven. En daar schort het dus aan, dat is iedereen wel duidelijk. Werkgevers zitten niet te wachten op jong gehandicapten, niet op ouderen en zelfs niet op allochtonen. Triest, maar het is de realiteit. Dus ook dit plan van Donner zal  'in schoonheid sterven', zij het met de nodige slachtoffers: de Wajongers…

 

Foto: gehandicapt en gekleurd: eigenlijk recht op een dubbele uitkering? 

Het hele circus dat Donner nu in gang wil zetten, vertoont veel gelijkenis met het uiteindelijk afschaffen van de WAO. Ook toen was de motivatie om de zaak op de schop te gooien een financiële: er maakten teveel mensen gebruik van de regeling en er werd niet gekeken of de regeling eerlijk was, terecht was en voorzag in een bestaande behoefte. Met andere woorden, het draaide om geld. En dat speelt nu weer. Omdat er teveel Wajongers dreigen te komen, moeten ze (deels) aan de slag. Of dat praktisch haalbaar is, daar wordt niet naar gekeken. Het is alleen de opmaat om straks, na de evaluatie waarbij vastgesteld wordt dat de aanpak niet werkt, de uitkering af te schaffen en te vervangen door een regeling die per definitie slechter is (want minder geld kost).

Vreemd, dat ze in Den Haag de ruimte hebben en krijgen om iedere keer volgens een beproefd patroon, de burger in de portemonnee te treffen…

Lees ook:Plannen om aantal Wajongers terug te dringen
Lees ook:Flinke toename jongeren met uitkering stoppen
Lees ook:Weg met de no-claim regeling in de ziektekosten
Lees ook:Eindelijk: zwangerschapsverlof voor zelfstandigen
Lees ook:Reïntegratie loont

Eén reactie op “Wajong op de schop: zoveelste fiasco in zicht

  1. J. Heeren

    Pak eerst het niet functionerende UWV en de reintegratieburo’s maar aan voordat er nog meer gekort gaat worden op de hoogte van de Wajong uitkering. Van 75v% v.h. minimum kan nu al niemand een fatsoenlijk bestaan opbouwen. Heel veel geld gaat er om in genoemde organisaties. Geld wat absoluut verkeerd wordt besteed door gebrek aan samenwerking en controle.
    Wie controleerd het functioneren van reintegratie buro’s ?? Ze groeien en bloeien in steeds groter en mooier wordende panden, maar resultaten voor hetgeen ze worden ingehuurd ?? Het is te triest voor worden !!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.