Reïncarnatietherapie voor uitkeringsgerechtigden

Afgelopen vrijdag ontstond ophef rondom een Maastrichtse consulent die uitkeringsgerechtigden zou dwingen tot het volgen van reïncarnatietherapie. Dit gerucht leidde zelfs tot vragen in de Tweede Kamer.

Wethouder van Sociale Zaken in Maastricht Luc Winants schetst in de Volkskrant een veel genuanceerder beeld. "Een jaar geleden heeft iemand op kosten van de sociale dienst een reïncarnatietherapie gevolgd", zegt hij, "2 of 3 sessies voor 200 euro."

"Het was iemand met traumatische verhalen, die zelf vaak over reïncarnatie begon", vervolgt Winants. "De consulent stelde toen de therapie voor. Het is een manier om herinneringen op te roepen en terug te keren naar de tijd dat het goed ging. Het sluit aan bij de beleving van de cliënt. Dat heet maatwerk. De therapie is godzijdank gelukt, en de cliënt heeft weer werk."

Dwang
Vanwege het succes stelde dezelfde consulent de reïncarnatietherapie ook voor aan een andere cliënt. Maar de nieuwe cliënt vond het niks. De dwang is gelegen in de maatregelen die een consulent kan treffen wanneer de uitkeringsgerechtigde niet meewerkt aan een afgesproken traject.

Maatwerk
Mij lijkt maatwerk een goede zaak. Als iemand zelf meerdere keren heeft aangegeven reïncarnatietherapie te willen volgen, dan vind ik het goed dat dit als mogelijk traject wordt geboden. Of je er nu in gelooft of niet, het gaat om de cliënt. En het traject heeft bij de eerste cliënt direct al succes gehad. Dit in tegenstelling tot veel reguliere trajecten, die stukken duurder en vaak weinig succesvol zijn.

Als de cliënt niks voelt voor een traject, dan ga ik ervan uit dat er andere mogelijke trajecten worden genoemd. Alleen als de consulent tegen de behoefte van de cliënt in sterk heeft aangedrongen op de therapie, dan vind ik dat een slechte zaak.

Lees ook:
> ‘Miljarden voor reïntegratie verdwenen’
> Ziek melden via internet zorgt voor minder verzuim
> 'Werknemer moet ziekteverzuim zelf betalen'

Lees ook:Poen voor penose
Lees ook:Werk maken van reïntegratie
Lees ook:Eén op de tien werknemers straks burn-out?
Lees ook:Rol arbodiensten dubieuzer
Lees ook:Anoniem solliciteren zinloos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.