Cijfers arbeidsongeschiktheid tonen verschillen

Psychische klachten zijn nog steeds de belangrijkste reden voor afkeuring. Van alle arbeidsongeschikte vrouwen is liefst 41% afgekeurd wegens psychische problemen. Bij de mannen is dat 35%. Helaas vermeldt het artikel op personeelsnet.nl niet om welke psychische klachten het dan gaat en hoe de mate van arbeidsongeschiktheid wordt vastgesteld. Een dwarslaesie is vrij objectiveerbaar, psychische klachten zijn dat veel minder. Ik bedoel, het zal toch niet alleen maar gaan om mensen die volstrekt psychotisch in een gesloten inrichting zitten?

Eind juni 2006 werden 878.000 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen uitgekeerd. Dat zijn er 115.000 minder dan begin 2003. De daling is in de eerste plaats te danken aan het feit dat werkgevers sinds 1 januari 2004 hun zieke werknemers twee jaar lang hun salaris moeten doorbetalen. Dat heeft de instroom in zowel 2005 als in 2006 positief (of is het negatief?) beïnvloed. Bovendien is er sprake van de beruchte herkeuringen. Heel veel arbeidsongeschikten zijn inmiddels hun uitkering kwijt omdat ze bij die herkeuring alsnog arbeidsgeschikt werden verklaard. Wat ik me afvraag waar al die inmiddels van leven – vooral ook omdat het ministerie van Sociale Zaken claimt dat de bijstandsuitkeringen niet gestegen zijn. Zijn het dan allemaal vrouwen met psychische klachten en een goed verdienende partner die goedgekeurd zijn?

Lees ook:Verlof na bevalling is te kort
Lees ook:Vrouwen krijgen nog lang minder salaris
Lees ook:Een slimme meid behoudt haar meisjesnaam
Lees ook:Ambtenaren niet trots op werkgever
Lees ook:Dwangsom bij ontduiken minimumloon

Eén reactie op “Cijfers arbeidsongeschiktheid tonen verschillen

  1. django

    U vraagt zich af waar de zogenaamde goed gekeurde van leven ? Nou wat denk u van de voedselbank!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.