WIA-horror komt uit

Het aantal mensen dat volledig arbeidsongeschikt wordt verklaard, is spectaculair gedaald. In de eerste drie maanden van dit jaar waren dat er nog maar zevenhonderd. Dat is een fractie van het aantal waar twee jaar geleden – toen de wetswijzigingen werden voorbereid – van uit werd gegaan.

Destijds werden iedere maand duizenden werknemers volledig afgekeurd maar door de extreem strenge eisen die gesteld worden voor toelating tot de WIA haalt bijna niemand ‘de eindstreep’. En ook de instroom in zogeheten WGA-uitkeringen – voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden verklaard – is enorm gedaald. Dat waren er in de eerste drie maanden van dit jaar maar vijfentwintighonderd. De vrees van velen dat je op zijn minst bedlegerig moet zijn om in aanmerking te komen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering, lijkt daarmee bewaarheid te worden. Ton Heerts, vice voorzitter van de FNV, ziet in de cijfers het bewijs dat de nieuwe WAO zijn doel voorbijschiet. “De boel is hervormd, maar de toelatingscriteria zijn zo streng geworden, dat vrijwel niemand meer gebruik kan maken van de sociale voorziening.”

Echt interessant wordt het natuurlijk pas als de eventuele toename van het aantal mensen dat een beroep doet op de bijstand, bekend wordt. Want al die mensen die nu tussen de wal en het schip vallen, zullen toch ergens moeten blijven? Voor wie geïnteresseerd is in de ellende die dit voor individuele zieke werknemers met zich meebrengt, kan een kijkje nemen in het wao-café.

Lees ook:FNV is ongeduldig over aanpassingen WIA
Lees ook:Rijk door een fout van het UWV
Lees ook:Bijstandstoerisme onmogelijk gemaakt
Lees ook:Ontslagen wegens arbeidsongeschiktheid dalen spectaculair
Lees ook:Werkloosheid afgelopen kwartaal niet verder gedaald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.